TOP 09: Větší ochrana lidí před exekucemi

Jako vládní strana jsme podpořili novelu občanského soudního řádu, která změnila podmínky exekucí a dala lidem možnost více chránit svá práva. Chceme dál prosazovat obranu občanů před neférovým chováním některých úvěrových firem. Přísnější přístup státu a přesnější zákony zlepší práci soukromých exekutorů.

27. 9. 2013

Máme nové návrhy, které více ochrání občany před špatnými půjčkami a zpřísní podmínky pro soukromé exekutory. Ukazuje se, že exekutoři porušují velmi často zákony a jejich přehmaty mají dopad na dlužníky více, než by samotná exekuce měla mít. „Soukromí exekutoři, kteří v Česku fungují od roku 2001, jsou dobrý institut, kterého se nechceme zbavovat. Chceme odstranit co nejvíce možností, které by vedly k problémům v práci soukromých vykonavatelů. Exekuce musí zůstat jako nástroj, což je původní záměr, se kterým stát exekutorské úřady zavedl. Tedy aby práce exekutorů byla dobrou službou věřitelům, ale nikoliv zvůlí a hyenismem vůči lidem v nesnázích,“ říká Miroslav Kalousek.

Občanský soudní řád, který už loni schválila sněmovna s podporou klubu TOP 09, upravil některé problémové situace. Exekuce se u dlužníka spojují a sníží se tak náklady lidí. Věřitel musí dlužníka ještě před podáním žaloby povinně vyzvat, aby dluh zaplatili. Už se nesmí stávat, aby věci, které exekutoři neoprávněně zabavili, lidé nedostali zpět. Nově je exekutor dokonce musí vrátit na původní místo. Průběh exekuce si lidé mohou natočit a omezily se také cestovní náklady exekutorů.

TOP 09 navíc navrhne, aby exekutoři měli stejně jako soudci povinnost podstoupit před svým jmenováním psychotesty. Ty by měli absolvovat pod dohledem Exekutorské komory. Nebude je tedy muset hradit stát, ale zaplatí si je samotné exekutorské firmy.

TOP 09 bude rozhodně požadovat, aby každý exekutor skutečně plnil povinnost uhradit státu jakoukoliv částku, co za něj musel stát zaplatit z titulu škody způsobené výkonem veřejné moci. Analýza občanského sdružení Iuridicum Remedium potvrzuje, že soudy, které disponují méně pravomocemi, než mají soukromí exekutoři, pracují lépe. „Budeme navrhovat, aby soudní vykonavatelé, kteří také vymáhají pohledávky, měli mít stejné pravomoci. Aby mohli například také rozhodovat o způsobu provedení exekuce. Úkony exekutorů by měli být vždy přezkoumatelné soudem,“ říká Stanislav Polčák.

Počet lidí, kteří se dostávají kvůli nesplaceným dluhům do exekuce, se v Česku stále zvyšuje. Za posledních deset let počet exekucí vzrostl více než 200krát. Velký problém jsou exekuce především u českých důchodců, kteří čelí téměř 100 tisícům exekucí. Problém začínají u neférových půjček. Poskytování mimobankovních půjček by mělo spadat nově mezi živnosti koncesované. Změna živnostenského zákona by kopírovala poměry ve Velké Británii. V Česku dnes patří živnost na půjčování peněz mezi vázané živnosti a k tomu, aby si kdokoliv vyřídil, stačí, že má maturitu. „Tato důležitá změna by zaručila, že tento typ podnikatelů, nebude porušovat zákon o reklamě a lidé získají jasné informace o podmínkách půjček. Okamžitá ztráta koncese by hrozila i v případech, že by lidem předkládali nečitelné nebo málo srozumitelné smlouvy,“ říká poslankyně Gabriela Pecková. „Klient musí být v bezpečí. Podobné podmínky jsme už zavedli v případě spoření na penzi ve druhém pilíři důchodové reformy,“ dodala.

TOP 09 už zpřísnila novelou zákona o spotřebitelském úvěru poskytování nebankovních půjček a omezila nekalé praktiky nepoctivých poskytovatelů půjček. Ti např. už nemohou využívat předražených telefonních linek nebo žádat po lidech ručení směnkami. Poskytovatel může půjčit peníze jen tehdy, pokud si ověří, že člověk je schopen půjčku splácet. Za porušení hrozí mnohem vyšší pokuty. Lidé se také mohou obracet na finančního arbitra ve více záležitostech, pokud se cítí poškozeni.

Omezili jsme také rozhodčí doložky, které místo nezávislého soudu ve spotřebitelských sporech určí rozhodce, kdo má kolik zaplatit – v případě rozporu. Nově už musí rozhodnout podle zákona, stejně jako soud s přihlédnutím k judikatuře.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 27. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme