TOP 09: Strana se chystá na sněm. Prahu vymění za východ Čech

1. 9. 2011

Výkonný výbor TOP 09 dnes projednal informace k přípravě celostátního sněmu, který strana chystá na říjen do východních Čech. Historicky teprve druhý sněm TOP 09 proběhne ve dnech 22. - 23. října v prostorách hotelu Nové Adalbertinum na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Jednání celkem 175 delegátů ze všech krajů se plánuje na historickém místě, přesto s využitím nejmodernější techniky. Pro jednání si totiž strana vybrala bývalou jezuitskou kolej ze 17. století a jednu z nejvýraznějších dominant centra.. V kontrastu s bohatou minulostí a v sousedství královehradeckého biskupství použije strana pro jednání nejnovější trendy. Už na prvním volebním Sněmu, který TOP 09 uspořádala před dvěma lety v pražském TOP Hotelu, se vyzkoušela elektronická prezence delegátů. Tentokrát se k ní přidá i další novinka - akreditace straníků jejich členskými průkazy. Ty obsahují čarový kód, kterým se každý člen bude po celou dobu Sněmu a při hlasování a vstupu prokazovat.

Jednání Sněmu budeme celou dobu přenášet, jak už je zvykem, online na internetové stránky strany,“ řekl generální sekretář TOP 09 Pavel Severa. Na sněm strana zve bezmála stovku zahraničních hostů a tři desítky tuzemských politických špiček a osobností, mezi jinými i prezidenta Václava Klause nebo předsedy parlamentních stran. Předpokládá se, že organizace celého sněmu bude stát asi 1,7 milionu korun.

Výkonný výbor strany dnes také schválil novinky v nominačním řádu strany. Ten předpokládá, že strana bude své kandidáty pro sněmovní, senátní nebo i krajské volby znát nejpozději devět měsíců před jejich řádným termínem. „Je to nutné pro přípravu kvalitní volební kampaně. Kandidáti musí mít dost času na to, aby se mohli představit voličům a seznámit je také se svým programem,“ říká volební manažer Jaroslav Poláček. Strana klade důraz na to, aby se do rozhodování o tom, kdo bude TOP 09 ve volbách zastupovat, mohl zapojit každý člen. „Proto jsme stanovili maximální lhůty až 15 měsíců, aby žádný straník nebyl krácen na svých právech a místní či krajské výbory stihly projednat všechny návrhy,“ dodal Poláček. Nominační řád mimo jiné uvádí, že každý kandidát by měl mít takové povolání, aby nebyl na získaném mandátu nijak závislý.

V Praze 1. 8. 2011