TOP 09: Stát trestá aktivní matky. Navrhujeme spravedlivější mateřskou

29. 1. 2019

Spravedlivější mateřskou pro matky s průměrnými a nadprůměrnými mzdami navrhuje první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na současný systém totiž podle ní doplácí aktivní ženy. Návrh, který by pomohl tisícům rodin, projedná sněmovna ve druhém čtení tuto středu.

„Mnoho žen mateřství odkládá také z obav o snížení životní úrovně. Systém vyplácení mateřské dnes není pro aktivní ženy, které státu odvádí více na daních, spravedlivý. Proto jsem předložila návrh, který situaci zlepšuje. Hlavní účetní, vysokoškolské pedagožce či obchodní zástupkyni s průměrnou měsíční mzdou 37 tisíc korun by přijetí této novely měsíční příspěvek zvýšilo o tisíc korun,“ říká poslankyně a první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

O tom, kolik peněz bude žena dostávat od státu na mateřské dovolené, rozhoduje denní základ její mzdy. Pokud ale vydělá více než 33 500 korun hrubého měsíčně, příspěvek pro ni stát krátí.

„Pro nižší výdělky je mateřská zhruba 70 procent předchozího příjmu. Ale čím více vyděláváte, tím víc se vám nárok krátí. Jsou tam nastavené hranice, které chci odstranit a ponechat jenom tu nejvyšší,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová.

Upozorňuje, že redukce se zdaleka nedotýká jen úzké skupiny nejlépe placených matek, ale i žen s výdělkem kolem 33 tisíc korun za měsíc. To je v současné době už mírně nad průměrnou mzdou.

„Můj návrh je jen drobnou změnou ve výpočtu, ale má velký dopad na konkrétní rodiny, protože rozdíl může činit tisíc i více korun měsíčně. Chci, aby ti, kteří systém nijak jinak nezatěžují, protože nemají nárok na příspěvky na děti, na porodné, na žádnou jinou sociální dávku, nebyli biti za svůj úspěch, snahu, aktivitu či vyšší vzdělání,“ říká Pekarová Adamová. Návrh by mohlo pocítit až dvacet tisíc rodin ročně.

Navrhujeme zrušení zákazu prodeje o svátcích

TOP 09 prosazuje zrušení zákazu prodeje v maloobchodech a velkoobchodech o vybraných státních svátcích, který omezuje podnikání: „Zákon nejenže omezuje podnikatele, ale mate zákazníky. Nikdo si nepamatuje, kdy je zavřeno a kdy otevřeno. Tak si přiznejme, že se to nepovedlo a zrušme to," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Důstojnost a respekt ke státním svátkům nelze vymáhat zákonem. Tento zákon se navíc dotýká prodejní doby jen některých prodejen,“ dodal Miroslav Kalousek.

Podle důvodové zprávy návrhu zákona praxe ukázala, že mnoho zaměstnavatelů využívá zákazu prodeje například k inventurám, takže zaměstnanci i přes zákaz prodeje tráví státní svátek v zaměstnání.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: