TOP 09: Sponzorem transparentně a jednoduše

12. 7. 2011

Sponzorem TOP 09 se bude moci stát každý. Nově navíc velmi jednoduše. TOP 09 přichází s nabídkou sponzoringu pomocí platební karty. Příznivci mohou poslat jakoukoliv částku na podporu straně stejně přirozeně, jako si přes internet kupují jízdenku na vlak. Novinka začne fungovat na webových stránkách TOP 09 do konce prázdnin.

„Transparentní dárcovství s sebou nese přirozeně i požadavek na maximální jednoduchost. Proto jsme umožnili přijímání daru skrze platbu kartou, a to přes webové stránky TOP 09,“ říká generální sekretář TOP 09 Pavel Severa. Kartou budou moci lidé darovat ročně až 50 tisíc korun.

Banky vydaly lidem v Česku už přes devět milionů platebních karet a má ji tedy téměř každý Čech. S podobným systémem financování kampaně, skrze drobné dary poslané přes internet, uspěl i Barack Obama v kampani v roce 2008.

Veřejnost má kontrolu

Novinkou se nemění nic na principu TOP 09, že všechny sponzorské dary jsou ihned zveřejňovány na internetu. „Od počátku nastavujeme taková pravidla financování strany, abychom zásadně eliminovali jakýkoli potenciál korupce. Je to pro nás věc zodpovědnosti vůči všem našim členům a podporovatelům. A je s podivem, že jsme v tomto směru mezi parlamentními stranami zatím osamocení,“ dodal Severa.

TOP 09 zveřejňuje jako jediná parlamentní strana dary sponzorů na internetu průběžně, tedy ne  pouze jednou ročně, jak po politických stranách vyžaduje zákon. V mnohých parametrech už nyní naplňuje opatření navrhovaná sdružením GRECO (pozn. Skupina států proti korupci).

„TOP 09 jde v rámci financování svými vnitřními předpisy nad rámec povinností stanovených zákonem,“ vysvětluje volební manažer Jaroslav Poláček a doplňuje: „Myslíme si, že nám nic nebrání v tom, abychom na sebe byli přísnější. Naopak. Korupci musíme čelit i tím, jaké prostředí si sami vytvoříme a za jaké jsme odpovědní.“

Všechny dary – včetně těch, které ještě nepřijalo předsednictvo – zveřejňuje TOP 09 okamžitě na svých webových stránkách.Každý se zde může přesvědčit, že zprůhlednění celého systému darů i příspěvků není nemožné, a dokonce ani náročné,“ komentuje opatření generální sekretář Pavel Severa. Vedle darů zveřejňuje TOP 09 totiž průběžně na internetu i další své příjmy a výdaje v podobě výpisu z volebního konta u České spořitelny. „Veřejnost má tak nad hospodařením strany přímou kontrolu. Zrovna toto je krok, který mohou jednoduše učinit všechny strany. Je obtížné rozumět tomu, proč to nedělají,“ dodává Severa.

Veškeré informace o hospodaření strany jsou navíc každoročně shrnuty ve výroční zprávě, jejíž kopie je rovněž zavěšena na webové stránky. Loni TOP 09 poslali občané asi 38 milionů, firmy 14 milionů korun.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09