TOP 09: Sněm bez prostojů

22. 10. 2011

Dnes v 9:09 byl podruhé v historii TOP 09 zahájen celostátní stranický sněm. Do Hradce Králové se již sjelo 175 delegátů i hosté, kteří dnes na sněmu vystoupí. Pestré je nejen jejich složení, ale i formy, které pro své zdravice zvolili.

Prezident Václav Klaus svůj projev TOP 09 napsal, premiér Petr Nečas natočil, Pavel Bělobrádek jej přednesl osobně a Bohuslav Sobotka či Věci veřejné se naopak rozhodli na sněmu TOP 09 vůbec nevystoupit. Všechny ostatní účastníky čeká náročný program, který vedle zprávy předsedy strany Karla Schwarzenberga či projevů ministrů přinese i programovou diskusi. TOP 09 se tak rozhodla své zasedání na několika místech zpestřit.

A protože TOP 09 dobře ví, co je v naší zemi nejvíce potřeba, zvolila si výmluvný sněmovní slogan: Nepostávat. Nekoukat. Makat. Citační souvislost s Krkonošskými pohádkami, které slogan inspirovaly, TOP 09 rozvinula i v nové sněmovní znělce, která zasedání zahájila a která bude následně představena i na internetu.

A aby byl význam sloganu naplněn, je pro delegáty připravený i program, jenž by měl pokrýt veškeré možné prostoje. Přizváni totiž byli školitelé komunikačních dovedností, které může kdokoli z přítomných kdykoli využít pro zdokonalení svých schopností. „Pevnou součástí politické práce je též její prezentace. Reformy, které TOP 09 provádí, musíme umět vysvětlit a nezapomínat na důvody, proč je uskutečňujeme,“ vysvětluje motivaci volební manažer Jaroslav Poláček.

Co probíhá na sněmovním pódiu i mimo něj je po celý den zprostředkován TOP 09 na známých kanálech. Online přenos sněmu je možné sledovat na webových stránkách, aktuality běží na Facebooku i Twitteru. K dispozici by měly být také téměř okamžité stenotypistické přepisy. Na celostátní sněm TOP 09 totiž již podruhé přijeli pomoci se záznamem mluveného slova Helena Matoušková, vícenásobná mistryně v psaní na klávesnici (https://www.youtube.com/watch?v=VFG0iq0pPwQ) a Jaroslav Zaviačič, který se v šedesátých letech stal vicemistrem světa v psaní na psacím stroji a nyní se věnuje českému týmu, který pravidelně vyhrává světové šampionáty ve zpracování textu.

TOP 09 tak na jedné straně využije tradičního a osvědčeného způsobu přepisu mluveného slova, na druhou stranu již dnes zapojí při elektronické volbě moderní techniku. Konkrétně dvacítku dotekových tabletů, jež jsou umístěny ve volební místnosti. Delegáti si tak odpoledne při volbě smírčího výboru a revizní komise nacvičí způsob, jakým si následující ráno zvolí nového předsedu.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09