× Staňte se našimi členy!

TOP 09 si připomněla 50. výročí upálení Jana Palacha

16. 1. 2019

Politici TOP 09 si připomněli památku oběti Jana Palacha, od jehož upálení uplynulo 50. let. K jeho hrobu na Olšanských hřbitovech se přišel poklonit předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, první místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a další politici TOP 09.

„Jan Palach obětoval svůj život za naši svobodu. Svým činem ukázal, že za svobodu musíme bojovat, svoboda ani demokracie totiž nejsou samozřejmostí. Dnes si připomínáme jeho upálení, a kromě vděčnosti máme vůči Janu Palachovi také velký dluh. Dlužíme mu, abychom svobodu, kterou pomohl vybojovat, chránili a nenechali znovu padnout,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Politici TOP 09 se také minulý týden připojili k petici proti zneužívání odkazu Jana Palacha, kterou sepsala Studentská rada Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Jan Palach se před padesáti lety upálil, aby vytrhl své spoluobčany z normalizační letargie a lhostejnosti. Dal tímto svým činem našemu národu naději, a i díky této naději se nakonec podařilo nedemokratický režim svrhnout, ač to trvalo dalších 20 let. Na jeho čin bychom neměli vzpomínat jen v den tohoto výročí, ale měli bychom jej mít na paměti pokaždé, když se nám někdo snaží brát naši svobodu,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl: „Jan Palach nebyl sebevrah. Nebyl to zoufalec, který pro sebe neviděl žádné východisko. Byl to hluboce věřící muž, který vědomě přinesl nejvyšší oběť pro svůj národ. Aby ho probudil, povzbudil a zachránil jeho čest. To není sebevražda, ale opravdu hrdinský čin. Dnes Jana Palacha uctíme nanejvýš květinami u jeho hrobu či jinde, ale jeho oběti se zpronevěřujeme. To je to otřesné. Během okupace jsme měli aspoň výmluvu, teď už nemáme ani to. Ohýbáme záda a jde nám pouze o ješitnost, jak budeme přijímáni velkými mocnostmi, o jejichž přízeň a trh usilujeme za každou cenu. O nic jiného už nejde. Ale národ, který ztratí svoji čest, nemá žádnou budoucnost. Toho se obávám nejvíce.“

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: