TOP 09 schválila první pětici kandidátů do Senátu, kandidovat budou Pirk, Czernin nebo Růžička

7. 4. 2022

Výkonný výbor TOP 09 schválil první pětici kandidátů pro letošní volby do Senátu. Kandidovat za TOP 09 bude v obvodu č. 22 – Praha 10, Dubeč, Štěrboholy kardiochirurg a emeritní přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk, v obvodu č. 37 – Jičín senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin, v obvodu č. 25 – Praha 6 první místopředseda Senátu Jiří Růžička, v obvodu č. 7 – Plzeň-město starosta Přeštic Karel Naxera a v obvodu č. 31 – Ústí nad Labem ředitel gymnázia Alfréd Dytrt.

Ambicí TOP 09 je i nadále rozvíjet spolupráci s koaličními partnery pod značkou SPOLU.  To platí nejenom pro letošní volby do Senátu, ale tak pro volby komunální. Další kandidáty bude postupně schvalovat výkonný výbor TOP 09 v nadcházejícího týdnech.

„Senát již mnohokrát prokázal svou důležitost jako pojistka demokracie, a proto jsme věnovali velký důraz na výběr kvalitních kandidátů. Jsem velmi ráda, že mohu představit prvních pět z nich. Kromě kolegů Tomáše Czernina a Jiřího Růžičky, kteří svůj senátorský mandát obhajují do voleb vysíláme špičkového kardiochirurga, pana profesora Pirka, úspěšného starostu Karla Naxeru nebo ředitele gymnázia v Ústí nad Labem Alfréda Dytrta. Jsem přesvědčena, že všichni tito kandidáti budou důstojně reprezentovat své voliče a dokáží v Senátu uplatnit své bohaté zkušenosti z praxe,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Za šest let v Senátu jsem se jasně přesvědčil o důležitosti horní komory pro svobodnou a demokratickou společnost v České republice. V okamžicích, kdy často udávaly tón české zahraniční politiky pochybné a podezřelé vlivy z okolí Pražského hradu, to býval často právě Senát, který zachraňoval České republice reputaci u našich partnerů. Byl to jasný důkaz mylnosti tvrzení populistů o tom, že horní komora Parlamentu pozbývá smyslu. Jako předseda senátní stálé komise pro krajany žijící v zahraničí i člen výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost jsem se v posledních letech snažil odvádět co nejlepší práci pro Českou republiku. A velmi rád bych na tuto práci navázal i v dalším období,“ říká 1. místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin, který mandát obhajuje v okrsku číslo 37 v Jičíně.

Medailonky jednotlivých kandidátů naleznete v příloze.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Přílohy
PDF Medailonky kandidátů.pdf (271 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme