TOP 09: Rozpočet nemyslí na budoucnost

10. 12. 2014

Poslanecký klub TOP 09 a starostové nepodpořil návrh státního rozpočtu z následujících důvodů:

1) Rozpočet není úsporný, naopak je rozmařilý, a to zejména v provozních výdajích a v platech státních úředníků, jejichž počet narůstá.

rozpočet 1

2) Rozpočet neuvolňuje investice, naopak vláda plánuje investovat o několik desítek miliard méně, než investovala naše vláda v dobách největší krize.

rozpočet 2

3) naprosto neuspokojivá je výše výdajů na vědu a výzkum, která je rovněž mnohem nižší, než v kdykoli v dobách největší krize.

rozpočet 3

4) Strukturální deficit, který se naší vládě podařilo snížit na únosnou míru, tímto rozpočtem pokračuje ve škodlivém trendu, který nastartovala již Rusnokova vláda.

rozpočet 4

Rozpočet je směřován na aktuální projídání bez efektu, není směřován k budoucnosti, naopak je pro budoucnost mimořádně škodlivý.

I vláda sama konstatuje v příloze zákona, že stav veřejných rozpočtů se tímto rozpočtem zhoršuje. Není však ochotna odpovědět na otázku, proč pokládá za nutné veřejné rozpočty zhoršovat, naopak ve verbálním projevu své vlastní kvantifikované údaje popírá.

Je alarmujícím faktem, že drtivá většina médií popisuje tuto skutečnost v rovině „tvrzení proti tvrzení“, aniž by se odvážila skutečná data ověřit a interpretovat objektivní skutečnost.

Miroslav Kalousek,
předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme