TOP 09: Rošáda na ministerstvu spravedlnosti ohrožuje důvěru v nezávislé vyšetření Babišových kauz

23. 4. 2019

TOP 09 tvrdě kritizuje personální rošádu na ministerstvu spravedlnosti. Podle předsedy TOP 09 a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je výměna ministra Jana Kněžínka za Marii Benešovou, která byla anoncována minulý čtvrtek, velmi nešťastná a může se jednat o první krok premiéra Andreje Babiše k ovládnutí státního zastupitelství.

„Je krajně nešťastné, že novou ministryní spravedlnosti se stane právě Marie Benešová, poradkyně Miloše Zemana, která je loajální i k premiérovi Andreji Babišovi. Pokud by byl z funkce odvolán nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Andrej Babiš by ovládl celou soustavu. To považuji za velmi nebezpečné, protože Pavel Zeman je garancí, že je státní zastupitelství nezávislé,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Je pozoruhodné, že ministr Kněžínek končí ve funkci chvíli poté, co policie navrhla obžalovat Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Podvodů, kauz a skandálů, které se týkají českého premiéra a lidí z jeho bezprostředního okolí, je už příliš mnoho. TOP 09 bude z řad opozice pozorně sledovat a hlídat, aby nedocházelo k podezřelým změnám na místech státních zástupců a zároveň s tím i k ovlivňování živých kauz,“ dodal exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Mimořádná schůze Sněmovny

Na čtvrtek je svolána mimořádná schůze k závěrům zprávy NKÚ, o vývoji státního rozpočtu a kvůli trestnímu stíhání a střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

„Návrh programu mimořádné schůze podpoříme, protože důvody jejího svolání jsou velmi závažné. Střet zájmů Andreje Babiše už přesahuje hranice České republiky a poškozuje nás v zahraničí. Sněmovna by si měla vyžádat audit Evropské komise ohledně dotací pro společnost Agrofert a střet zájmů premiéra urychleně řešit,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Na mimořádné schůzi budeme mluvit i o rozpočtové politice vlády. Ekonomika ochlazuje a můžeme jenom litovat uplynulých pěti let, kdy vláda rozházela stovky miliard, aniž učinila něco zásadního pro budoucnost země, její modernizaci a konkurenceschopnost. Chceme vládě navrhnout, aby podíl investic na celkových výdajích v příštím roce byl alespoň takový, jaký byl v době krize, tedy 10 %. V letošním roce to je 8,1 % a hrozí pokračování klesajícího trendu. Pokud vláda vyčlení na investice alespoň 10 % celkových výdajů, aniž by to znamenalo zvýšení deficitu, jsme připraveni jednat o podpoře státního rozpočtu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: