TOP 09: Pro střední školy musíme schválit Lex kapacita SŠ a zavést digitalizaci přihlášek

31. 5. 2023

TOP 09 představila plán, jak pomocí dočasné legislativní úpravy „Lex kapacita SŠ“ okamžitě vyřešit kritickou kapacitní situaci přijímání žáků na středních školách na území Prahy a Středočeského kraje, která vznikla kvůli papírovému systému přihlášek. Navrhujeme postup, kterým jsme zvládli příval studentů z Ukrajiny, tedy dočasným uvolněním kapacit škol. Zároveň opětovně vyzýváme, aby se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR zavázalo k vytvoření elektronizace přihlášek na střední školy už pro příští rok.

„Rodiče ani děti nezajímá, kdo tu situaci způsobil. Chtějí mít jistotu, že v září budou moci nastoupit do školy, která odpovídá jejich zájmu a talentu. Za střední školy sice odpovídají kraje, ale i ministerstvo školství v tomto směru musí odvést svůj kus práce. Jsme připraveni se spolupodílet na legislativních změnách, které by případně měly projít touto Sněmovnou co nejdříve. Praha jako poměrně bohaté město by podle mého názoru mělo například také podpořit děti z rodin, které nemají prostředky na placení školného. Musíme teď hledat i tato neobvyklá řešení. Nemůžeme si dovolit plýtvat talentem generace, která bude tvořit budoucnost této země,“ řekla na úvod tiskové konference předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Současný nedostatek kapacit na středních školách je bolestným varováním pro celý český vzdělávací systém. Tento rok zájem studentů kulminoval a dotýká se hlavně gymnázií a odborných škol s maturitními obory. Průběh a výsledky přijímacích řízení naplno ukázaly, že řada středních škol není dostatečně připravena na zájem silných populačních ročníků.

„Tento rok musíme navýšit kapacity na středních školách a musíme to udělat hned. Stejně jako jsme legislativně zvládli příval ukrajinských studentů kvůli Ruskem vyprovokované válce, tak můžeme současným deváťákům v Praze pomoci i podobným "Lexem kapacita SŠ". Z dlouhodobějšího pohledu se pak nemůžeme spokojit s tím, že se o digitalizaci přihlášek na střední školy na příští rok pouze pokusíme. To se prostě stihnout musí. Máme na to rok,“ uvedl poslanec a místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Pavel Klíma.

K urychlenému řešení kritického nedostatku míst na středních školách vyzvala TOP 09 ministerstvo školství a Asociaci krajů už 17. května. Nezapomínáme ale ani na dlouhodobější strategii.

V Praze je vysoká koncentrace vysokých škol a řada absolventů zde pak zůstává i kvůli zaměstnání. Je proto logické, že právě v Praze a nejbližším okolí je nejvyšší poptávka po středním všeobecném vzdělání. I strategie rozvoje školství 2030 připouští budování dalších gymnázií nebo lyceí. TOP 09 rozhodně podporuje myšlenku, že by v Praze a jejím okolím vznikala nová čtyřletá gymnázia. Z hlediska statistik OECD jsou to právě absolventi z těchto škol, kteří jsou v budoucnu nejméně ohroženi nezaměstnaností,“ řekl místopředseda podvýboru pro regionální školství a celoživotního učení Matěj Ondřej Havel.

 

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme