× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Premiér musí odstoupit

4. 12. 2019

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše. Případ se tak vrací policii do fáze vyšetřování. Politici TOP 09 vyzývají premiéra k rezignaci.

„Pavel Zeman svým rozhodnutím potvrdil, že je zárukou nezávislosti státních zástupců. Nyní máme trestně stíhaného premiéra s obrovským střetem zájmů. Pokud by mu v takové situaci Miloš Zeman udělil abolici, jak deklaroval, ničím bychom se nelišili od mečiarovského Slovenska,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„V České republice v poslední době řešíme hlavně kauzy premiéra Babiše, jeden den přichází audit Evropské komise, druhý den je obnoveno jeho stíhání a místo abychom se věnovali skutečně podstatným problémům jako je důchodová reforma, vzdělávání a podobně, řešíme dokola problémy jednoho člověka. Je už opravdu načase tuto komedii ukončit, proto vyzýváme premiéra, aby rezignoval,“ dodává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Díky dnešnímu rozhodnutí nejvyššího státního zástupce jsem naplněn optimismem a důvěrou v náš právní stát. Čelem by se k tomuto rozhodnutí měla postavit i ČSSD a nesetrvávat ve vládě s Andrejem Babišem,“ komentuje kauzu první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

„Pavel Zeman zrušil rozhodnutí městského státního zástupce v kauze Čapí hnízdo. Nelze se divit, rozhodnutí městského státního zástupce o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše bylo procesně nestandardní a nedostatečně odůvodněné. Premiér by měl odstoupit,“ uvádí europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: