TOP 09 představila návrh na snížení státních příspěvků stranám a podpořila protikrizový rozpočet

22. 9. 2009
Na dnešní tiskové konferenci zástupci TOP 09 seznámili veřejnost se stanoviskem k návrhu změn rozpočtové legislativy, který předkládá vláda Jana Fischera do poslanecké sněmovny. „Jsme v situaci, kdy je povinností politiků i za cenu své vlastní popularity přijmout odpovědnost za racionální řešení," uvedl tiskovou konferenci Karel Schwarzenberg jako odůvodnění, proč TOP 09 návrh vlády podporuje.

Miroslav Kalousek zdůraznil, že diskuse v této chvíli nesmí být vedena podle politických a volebních priorit jednotlivých stran, ale pouze podle toho, kdo má, nebo nemá odvahu přijmout bolavý kompromis v zájmu vyššího společného cíle, kterým je nižší zadlužení státu a větší důvěra finančních trhů vůči ČR. „Neznamená to, že rezignujeme na jakoukoli svou programovou prioritu. Dostaneme-li ve volbách důvěru, budeme další změny rozpočtové legislativy prosazovat podle našeho volebního programu. Jsme si ale jisti, že zastupujeme tu část voličů, která vnímá míru odpovědnosti a nezbytnosti přijmout urychleně průchodné racionální řešení. K tomuto řešení jsme vyzvali na naší tiskové konferenci již 20. srpna tohoto roku. V první chvíli se naše aktivita setkala s odporem všech ostatních politických stran. Nesmírně si vážíme toho, že během času si ODS i KDU-ČSL uvědomily vážnost situace a svoji pozici změnily. TOP 09 na svém stanovisku ze srpna setrvává a v duchu této logiky podporuje vládní návrh, nepředloží žádný pozměňovací návrh (byť by si jich ve smyslu svého volebního programu uměla představit nejméně deset) a nepodpoří žádný pozměňovací návrh, i kdyby stoprocentně korespondoval s naším volebním programem," uzavřel Kalousek.

Člen Přípravného výboru Jaromír Drábek vysoce ocenil odpovědnost účastníků jednání tripartity, tedy zaměstnavatelů i odborových svazů, kteří vládní návrh podpořili a vyzvali politiky k témuž. „TOP 09 klade velký důraz na sociální dialog na půdě hospodářské a sociální dohody. Kdyby pro nic jiného, tak z úcty a respektu ke kompromisu, který dokázali uzavřít zaměstnanci a zaměstnavatelé, chceme tento návrh podpořit. Pevně doufáme, že sněmovna najde stejnou míru odpovědnosti jako sociální partneři," zdůraznil Drábek.

V druhé části tiskové konference představili zástupci TOP 09 návrh zákona, kterým se v letech 2010 až 2012 krátí příspěvky politickým stranám na polovinu. Podle TOP 09 není ospravedlnitelné, aby v situaci, kdy firmy šetří na všem a propouštějí zaměstnance, kdy nelze valorizovat důchody a ubírá se na platech státních zaměstnanců, ústavní činitelé a politické strany dostávali stejné prostředky ze státního rozpočtu, jako kdyby žádná krize nebyla. „Návrh není retroaktivní, týká se prostředků, které budou vypláceny až po volbách. Neměníme tedy do voleb stávající podmínky," zdůraznili zástupci TOP 09.

Záznam tiskové konference

Ing. Jakub Haas