TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL se zavázaly dodržovat pět pojistek právního státu

5. 11. 2019

Všichni první místopředsedové a místopředsedkyně TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL se dnes setkali a debatovali na konferenci „Střední třída na křižovatce“ pořádanou think-tankem TOPAZ za podpory Wilfried Martens Centre for European Studies a Konrad-Adenauer-Stiftung. Kromě debaty o roli střední třídy ve společnosti a představení nové studie se zúčastnění politici na této konferenci shodli na pěti pojistkách demokratického právního státu a ve společném prohlášení se zavázali tyto principy dodržovat.

Pět pojistek právního a bezpečného státu

Ochrana a podpora nezávislosti médií veřejné služby

Ochrana nezávislosti justice, zajištění fungování Ústavního soudu

Členství v EU a NATO

Ochrana svobody, demokracie, ústavních hodnot a právního státu v ČR

Svobodný rozvoj a fungování občanské společnosti

„Jsem velice ráda, že s kolegy z ostatních stran dokážeme překonávat stranické rozdíly a umíme se dohodnout ve skutečně podstatných otázkách. Zachování demokracie, právního státu a všeho co k tomu patří, ať už jsou to svobodná média, nezávislá justice nebo dodržování ústavy, je skutečně klíčové. Kvůli tomu se rozhodně vyplatí spolupracovat a vytvořit napříč demokratickou opozicí sílu, která dokáže tyto principy bránit. Není to poprvé, co s kolegy z ostatních stran spolupracujeme a pevně věřím, že ani zdaleka naposled,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která společné prohlášení iniciovala.

Celý text prohlášení naleznete v příloze.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Přílohy
PDF Společné prohlášení TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL .pdf (3.9 MB)