TOP 09: O KSČM musí rozhodnout nezávislý soud

13. 7. 2011

Na dnešním jednání vlády ČR budou ministři TOP 09 navrhovat, aby vláda vznesla k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti KSČM. Pokud soud návrhu vlády vyhoví, byla by činnost KSČM pozastavena do doby, než napraví porušování zákona, které straně vytýká Senát a které bylo zjištěno z podkladových stanovisek. Především však do doby, než se distancuje od marxistického a leninského násilí jako součásti komunistické ideologie.

Jde o věc, kterou musí posoudit jedině nezávislý a nestranný soud, jenž má o návrhu rozhodnout po vyslechnutí stanovisek obou stran.

Argumenty Senátu ČR považujeme za natolik závažné, že je zcela po právu, aby se tímto návrhem zabýval soud, v jehož nestrannost máme jednoznačnou důvěru. Již z tohoto důvodu považuje TOP 09 analýzu Ministerstva vnitra k této otázce za pouze jeden z podkladů pro rozhodování vlády.

Poukazujeme, že samotná analýza ministerstva vykazuje řadu nedostatků. Především staví na právní argumentaci, kterou Nejvyšší správní soud vydal ve věci Dělnické strany, v jejímž případě se však jednalo o rozpuštění strany. V případě KSČM má návrh dle Senátu směřovat k pozastavení činnosti této strany. Zároveň sám Nejvyšší správní soud zdůrazňuje ve své judikatuře, že u pozastavení činnosti jakožto opatření mírnějšího a v zásadě dočasného je zásah státu do činnosti strany legitimní i v případě nižší intenzity naplnění zákonných kritérií pro tento zásah. Z těchto důvodu ministři za TOP 09 podpoří podání návrhu na pozastavení činnosti KSČM k Nejvyššímu správnímu soudu.

TOP 09
V Praze 13. 7. 2011
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme