TOP 09: Nikoli „transparentní“, ale skutečně transparentní

25. 1. 2011

Před zhruba osmnácti měsíci TOP 09 jako první parlamentní strana začala zveřejňovat své dárce a výši darů na internetu. Ve světle posledních korupčních kauz se rozhodla přistoupit k dalším krokům, které by měly ještě více zprůhlednit financování politických stran.

Od 1. února TOP 09 začne zveřejňovat veškeré příjmy politické strany včetně darů, které dosud nebyly schváleny Předsednictvem. TOP 09 se zavazuje, že na tomto účtu budou absolutně všechny příjmy včetně členských příspěvků. „Veřejnost pak bude mít detailní přehled o tom, jak je strana financována,“ sdělil Pavel Severa, generální sekretář strany. „ TOP 09 tak zrealizuje další z protikorupčních opatření, které považuje za důležité,“ doplnil.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda strany, okomentoval i další návrhy z dílny ODS, a to zejména povinné převedení účtu pod Českou národní banku. „Nevidím jediný racionální důvod, proč by měla finance politických stran spravovat jedině Česká národní banka. Je to instituce, která při poskytování bankovních služeb podléhá naprosto stejným normám jako banky komerční, a to včetně bankovního tajemství, neposkytuje navíc řadu služeb a produktů (například platební karty) u ostatních institucí běžných. Česká politická scéna potřebuje, aby měla veřejnost otevřený přístup ke všem příjmům politických stran. TOP 09 se v tomto ohledu snaží už od počátku jít příkladem,“ sdělil.

TOP 09 se svými aktivitami nezůstává pouze v oblasti příjmů, byť je považuje za zásadní. V oblasti výdajů zveřejňuje snad jako jediná struktury výdajů předvolební kampaně, jako to udělala například na konci minulého roku, a hodlá i v této činnosti pokračovat. Již minulý rok byl schválen předpis, který dává přesné podmínky pro výběr darů. Od 1. ledna také TOP 09 zakázala výběr členských příspěvků v hotovosti. Výroční zprávy zveřejňuje od začátku své existence na internetu.

TOP 09 si je vědoma i toho, že otevřenost v oblasti financování je nezbytná už na komunální úrovni. „Mnohá z opatření, která jsou nyní projednávána, zavedl už v roce 2007 náš poslanec a starosta Semil Jan Farský, který začal zveřejňovat všechny účty města a výběrová řízení na internetu. Efekt tohoto opatření byl téměř okamžitý. Cena veřejných zakázek v Semilech klesla přibližně o čtvrtinu. Nyní jeho příklad následují i další obce, například Roztoky, za což jsem nesmírně rád,“ doplnil opatření vedoucí k transparentnosti Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu.

Jaroslav Poláček
zástupce generálního sekretáře