TOP 09: Netrváme na jménech, ale na nezávislosti justice na politicích

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík se ohradil proti výroku premiéra Nečase, že jeho kritika odvolání ministra Pospíšila je snahou o politizace justice. „Opak je pravdou. My neklademe žádné personální požadavky, pokud jde o posty státních zástupců. Pouze chceme, aby byla respektována vůle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jako garanta nezávislosti justice.“

1. 7. 2012

Nejvyššího státního zástupce jmenuje na návrh ministra spravedlnosti vláda. Tento člověk pak nese zodpovědnost za nezávislé fungování státních zastupitelství. „Není možné, aby mu politici házeli klacky pod nohy tím, že by odmítali například jeho personální návrhy. My netrváme na konkrétních jménech, trváme ale na tom, aby vůle nevyššího státního zástupce byla politiky respektována. Pokud by to tak nebylo, vyvolalo by to podle nás závažné pochybnosti o nezávislosti justice. To není v zájmu žádné demokratické strany. Naše žádost, aby nový ministr spravedlnosti vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní pražské státní zástupkyně, je tedy veden snahou vyvrátit taková podezření,“ říká Gazdík.

Já neumím zhodnotit předpoklady doktorky Bradáčové pro výkon této funkce a nepřísluší mi to. Mám ale plnou důvěru v úsudek nejvyššího státního zástupce Zemana. Jeho volbu vrchního pražského zástupce musí podle mě politici respektovat bez ohledu na konkrétní jméno,“ dodal Petr Gazdík.

Lukáš Novák
tiskový mluvčí hnutí Starostové a nezávislí

V Praze 1. 7. 2012