TOP 09 nesouhlasí s rozhodnutím bývalého ministra Staňka o zrušení památkové ochrany teplických lázní

9. 8. 2019

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk stihl ještě před svým odchodem navzdory památkářům a rozkladové komisi ministerstva změnit rozhodnutí o památkové ochraně Hadích lázní v Teplicích. Třešničkou Staňkova odcházení je, že majitelem tohoto objektu je teplický developer a jeden z největších sponzorů loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana Jaroslav Třešňák.

„Změnit rozhodnutí památkářů i vlastního ministerstva považuji za nehorázné, ale nepřekvapuje mě to. Po osudu Městských lázní se tak naplňuje též osud Hadích lázní, a to opět rukou teplického „patriota“, Jaroslava Třešňáka. Poté, co neuspěl na teplickém zastupitelstvu, využil linku Zeman – Staněk, jejíž hradní část ostatně léta sponzoruje,“ uvedl Jan Hadraba, teplický zastupitel za TOP 09.

Kontroverzní rozhodnutí Antonína Staňka způsobilo, že Hadí lázně po 61 letech opět nejsou kulturní památkou a hrozí jim demolice.

„Doufám, že doba, kdy v Ústeckém kraji byly kulturní památky ničeny, je nenávratně pryč. Dnes bychom naopak měli dělat vše, aby byla zachovaná jejich kulturní hodnota. Rozhodnutí ministra Staňka je pro mě naprosto nepochopitelné,“ dodal Michal Kučera, místopředseda TOP 09.

Spor mezi památkáři a developerem Třešňákem, který se táhne téměř deset let, okomentovala také krajská místopředsedkyně TOP 09 Jana Jirušková: „Není možné, aby se památky našeho města staly pouze předmětem podnikatelských záměrů a nenávratně mizely v propadlišti dějin.“

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme