TOP 09: Nechceme další odtékání zisků do Francie

Praha se začíná vypořádávat s problémy, které zdědila po minulém vedení radnice. Bývalý primátor Pavel Bém roku 2006 podepsal kontroverzní dodatek smlouvy a tím prodloužil kontrakt se společností Veolia až do roku 2028. „Minulé vedení radnice odeslalo jedním podpisem zhruba 9 miliard korun do Francie. Bude nesmírně obtížné pokusit se dostat část těchto peněz zpět, ale jsem toho názoru, že musíme v nápravě tohoto stavu udělat maximum“ uvádí 1. náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

24. 9. 2012

Francouzská firma Veolia má v Praze opravdu dobrý byznys. Od roku 2007 přesahuje zisk PVK (Pražské vodovody a kanalizace), kde je Veolia 100% vlastníkem,  a jejich dceřiných firem působících v pražském vodohospodářském odvětví každý rok 600 milionů korun. Zisk podniků, které má stále Praha ve svém vlastnictví, je v porovnání s touto částkou nicotný. „Tím, že alespoň část vodohospodářského průmyslu převezme zpátky Praha, vysíláme do Francie jasný signál, že o dalším prodlužování smluv nebude řeč. Správa takto strategické suroviny by měla být pod křídly města, což je zcela v souladu s Bezpečnostní strategií ČR. Tento krok je prvním zásahem do dříve velmi pevného spojení společnosti Veolia a pražského Magistrátu,“ dodává Hudeček.

TOP 09 podporuje vznik dvou dceřiných městských společností Vodní zdroj Káraný (VZK) a Úpravna vody Želivka (ÚVŽ), které budou mít díky tomuto kroku na starost provoz malé části vodovodní sítě na území Hlavního města Prahy. Většinu obyvatel Prahy bude ale stále zásobovat Veolia. Skrze PVK má podepsaný kontrakt s Pražskou vodohospodářskou na provoz skoro 90% vodní infrastruktury až do roku 2028.

Cena vody, za kterou PVK nakupuje vodu, je již několik let konstantní, zatímco cena vody pro koncové odběratele se stále zvyšuje. „Mým cílem je revidovat smlouvy mezi městem a PVK a zjistit, čím je daná nepřímá úměra mezi zvyšováním ceny vody pro Pražany a konstantní cenou, kterou platí PVK. Je třeba tento trend napravit ve prospěch našich obyvatel,“ říká Hudeček.

Tím pádem by se cena po transformaci společností měnit neměla. Jediné, co se pro ně změní, je hlavička faktury a číslo účtu pro zaplacení. Celkem by nově založené dceřiné firmy měly obhospodařovat jen malou část obyvatel Prahy. ÚVŽ představuje jen 10,5 procenta tržeb PVK. Majoritní podíl tržeb má provoz majetku HMP Praze a ta má podepsanou smlouvu o nájmu s PVS taktéž do roku 2028. Oba dodatky(mezi Prahou a PVS a mezi PVS a PVK) o prodloužení smluv o dalších 15 let byly podepsány současně.

Zajímavostí je, že Veolia ve své domovské Francii přístup k vodohospodářskému průmyslu měst obvykle nemá. Ve Francii je totiž zvykem, že si vodu obhospodařuje město samo. Je tomu tak i v Paříži, kde město vypovědělo Veolii smlouvu v roce 2009. V ČR ž se cestou převzetí vody zpět pod město vydalo už mnoho měst například Strakonice nebo Svitavy.

TOP 09

V Praze 24. 9. 2012

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme