TOP 09 navrhuje více peněz na vzdělání mladých lékařů

4. 12. 2018

Až o sto milionů korun více na vzdělání mladých lékařů navrhne TOP 09 při projednávání státního rozpočtu na příští rok. Smyslem pozměňovacího návrhu je nově podpořit výzkumné projekty mladých lékařů a zdravotníků, a to mimo jiné na úkor výdajů prezidenta nebo Úřadu vlády.

TOP 09 navrhuje více peněz do rozpočtu Ministerstva zdravotnictví, a to až o 100 milionů korun, které budou určeny Agentuře pro zdravotnický výzkum, jejímž hlavním účelem je podpora aplikovaného výzkumu ve zdravotnictví.

„Smyslem pozměňovacího návrhu je nově podpořit výzkumné projekty mladých lékařů a zdravotníků a jejich start-upové projekty ve zdravotnictví. Cílem je tak přitáhnout primárně k vědě a sekundárně k výuce na lékařské fakulty mladé lékaře těsně po atestaci tak, aby za 7 let, kdy bude poprvé končit vyšší počet absolventů lékařských fakult byl i dostatečný počet vysoce specializovaných mladých vědců – učitelů a školitelů,“ vysvětluje poslanec TOP 09 a lékař Vlastimil Válek, který pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu návrh předkládá.

Roční rozpočet Agentury pro zdravotnický výzkum je zhruba miliarda korun, přitom není přesně specifikováno, kolik z těchto finančních prostředků připadne novým projektům a kolik z této částky je na nové projekty AZV, které se budou vybírat v roce 2019. Navýšení o cca 10 % této částky proto považujeme za adekvátní.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme