TOP 09 navrhuje urychlit zvýšení výdajů na obranu státu

27. 5. 2014

Předsedové parlamentních stran s výjimkou KSČM podepsali „Deklaraci k zajištění obrany ČR“. V ní se zavázali přijmout do září 2014 „Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany České republiky“. Minimalistickým předpokladem této smlouvy je vize, že Česká republika během deseti let navýší výdaje na obranu na úroveň dvou procent HDP.

Podklad pro jednání, který dnes ráno rozeslal ministr obrany Martin Stropnický, nepřijatelným způsobem tento cíl změkčuje a v podstatě říká, že tato vláda hodlá na navyšování výdajů během svého mandátu rezignovat. V desetiletém horizontu pak jako minimální hranici stanoví nikoli 2 procenta, ale 1,4 procenta.

TOP 09 pokládá takový návrh za cynický výsměch našim spojeneckým závazkům v rámci NATO a za naprosto neodpovědný hazard vůči bezpečnosti České republiky. Plynulé navyšování na dvě procenta HDP během deseti let má TOP 09 za minimální povinnou výdajovou strategii vůči AČR a avizuje, že během diskuzí bude navrhovat zkrácení tohoto harmonogramu alespoň na sedm let.

TOP 09 nepovažuje za možné připojit svůj podpis pod poraženecký materiál, který dopředu předpokládá nedodržování našich mezinárodně politických závazků. 

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

27. 5. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme