TOP 09 navrhne, aby šlo příští rok na obranu o 13 miliard korun více

28. 11. 2018

Vláda dlouhodobě zanedbává výdaje na obranu a bezpečnost. Poslanci TOP 09 proto předloží návrh, který by v rozpočtu na příští rok výdaje na bezpečnost země zvýšil, a to o necelých 13 miliard korun.

Současné dění na Ukrajině a bezpečnostní hrozby na hranicích Evropy dokládají, že je nutné zvýšit objem financí plynoucích do obrany a bezpečnosti Česka. Vláda podle poslanců TOP 09 tyto oblasti dlouhodobě zanedbává, není schopna plnit své spojenecké závazky v rámci NATO, ani modernizovat armádu. Při druhém čtení zákona o státním rozpočtu proto TOP 09 navrhne zvýšení výdajů na obranu.

„Naše ekonomika roste, bezpečnostní situace v bezprostředním okolí EU se zhoršuje. Situace na Ukrajině je mimořádně napjatá, na Blízkém východě se regulérně válčí. Výdaje na obranu přitom rostou nedostatečně, vláda není ani schopná plnit naše závazky. TOP 09 proto navrhne navýšit prostředky získané snížením dotací podnikatelským subjektům. Aktuální dění potvrzuje, že obranu potřebujeme posílit více než dotace prosperujícím společnostem,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozpočet na obranu je v současné době zhruba poloviční ve srovnání s tím, co NATO požaduje, tedy dvě procenta HDP ročně.  Vláda plánuje dát na obranu 1,17 % HPD, což je 65,6 miliardy korun. TOP 09 navrhne, aby se na obranu dalo 1,4 % HDP, což je 78,5 miliardy korun, tedy o 12,9 miliardy více než kolik navrhuje vláda.

„Peníze navrhujeme přesunout především z dotací podnikatelským subjektům. Je třeba, aby vláda dokázala čelit aktuálním, politickým výzvám a dala občanům i svým spojencům najevo, že je pro ni bezpečnost zásadní,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: