TOP 09: Naše financování je dokonale transparentní

17. 10. 2011

O co jde/Vyjádření TOP 09

TOP 09 si v roce 2009 hodlala pronajmout si pro svoji prezentaci plochy od společnosti INTER-SPRÁVA BUDOVA, s. r. o., a to v hodnotě 185 640 korun. Pronajímatel se posléze rozhodl poskytnout tuto pohledávku straně TOP 09 jako dar a za tímto účelem ji převedl na partnerskou firmu Sallerova výstavba, s. r. o.  (Majitel obou společností je identický.)

TOP 09 přijala tento dar a jako dar jej také publikovala nejdříve mezi ostatními dárci na internetu a později přirozeně i ve Výroční finanční zprávě, kterou schválil jako nezávadnou nezávislý auditor i poslanecká sněmovna.

Jde o naprosto transparentní způsob financování politické strany, ve kterém nespatřujeme žádné pochybení.

Smlouvy mezi TOP 09 a dotčenými firmami/Vyjádření advokátní společnosti Consulto

K předloženým materiálům uvádím, že se jedná o zcela korektní formu daru, na které nelze z hlediska platného práva nalézt nic problematického. Zvolené řešení je taktéž plně transparentní a v souladu se všemi standardy etiky přijímání darů politickou stranou.

Dar ve smyslu § 17 odst. 4 písmene d) zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, lze nepochybně realizovat i tak, že se jeho hodnota poskytnutá dárcem započte proti hodnotě konkrétní služby, kterou jiný podnikatelský subjekt pro politickou stranu realizoval, jsou-li mezi dárcem a takovým podnikatelským subjektem splněny podmínky pro započtení závazků, což v daném případě byly.

Mgr. Michal Mazel, advokát

Vyjádření Saller Group k podpoře TOP 09 a Starostů

Naše společnost se rozhodla podpořit politickou stranu TOP 09 a Starostové sponzorským darem. Spočíval v pronájmu plochy, kterou TOP 09 a Starostové využili při předvolební kampani. Postupovali jsme jako u ostatních subjektů, kterým plochy pronajímáme. Byla uzavřena smlouva mezi politickou stranou a jednou z našich společností. Samotný sponzorský dar, ve stejné výši jako částka za pronájem, administrovala naše jiná společnost. Ta je finančně silnější a běžně sponzoruje či podporuje různé spolky a činnosti (např. sportovní kluby, dětské domovy apod.). Tento postup jsme navrhli my, je zcela transparentní a korektní. Relativní administrativní složitost by neměla být vydávána za něco negativního, nebo dokonce nemravného.

Mgr. Jan Rödling, PR Specialista, Saller Group

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 17. 10. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme