TOP 09: Musíme určit prioritní obory

9. 11. 2011

Český vzdělávací systém musí být modelován na základě propracované strategie. Nyní však koncepčnost i jasné politické zadání spíše postrádá. TOP 09 proto bude klást nároky na změnu legislativy ve smyslu svého programového dokumentu Prosperita, a to na všech úrovních vzdělávání.

TOP 09 se daří do vzdělávací legislativy prosadit několik zásadních změn, a to zejména v oblasti vysokého a středního školství.

První krok: Stanovení prioritních oborů

TOP 09 trvá na stanovení kritérií pro výběr prioritních oborů po celé délce vzdělávacího systému. „Bohatství České republiky je v lidech. Pokud chceme obstát na evropském trhu, vzdělání a výzkum se stávají logickým základem. Musíme stanovit obory, které udrží naši konkurenceschopnost,vysvětluje motivaci poslankyně Anna Putnová a dodává: „Stejně tak je nutné podporovat talentované studenty a studenty ze sociálně slabých rodin.

Studium preferovaných oborů by tak mělo být pro studenty i ekonomicky zvýhodněné, například formou nižšího či nulového školeného. Jednou z cest je i změna koeficientů, které ovlivňují financování studijních programů. Zatímco právnické či ekonomické vzdělání by mělo nadále koeficient 1, obory jako informační technologie, v současné době s koeficientem 1,6, by měly koeficient navýšený. „Jsem přesvědčena, že pro strategická odvětví hospodářství, musíme mít dostatek vlastních odborníků,“ dodává Anna Putnová.

Legislativní zakotvení takových opatření je jedním z předpokladů pro zavedení školného na univerzitách. TOP 09 školné neodmítá, jeho zavedení již v roce 2013 je však nereálné. Vedle systému finanční pomoci, který připraví prostředí pro studenty, je totiž nutná i reakreditace všech studijních programů. „Studenti musí vědět, na jaký typ školy se hlásí a školy musí vědět, podle jakých kriterií budou hodnoceny.“ dodává poslanec Ladislav Jirků.

Střední školství: Efektivněji

Novela školského zákona je pro české vzdělávání určujícím předpisem. TOP 09 se od počátku snaží, aby byl systém středoškolského vzdělávání transparentnější a hospodárnější. Hlavními kroky, které se podařilo prosadit, je odvolatelnost ředitelůorganizační změny u státních maturit.

V současné době jsou ředitelé středních škol v podstatě neodvolatelní.  Novela navržená TOP 09 upravuje funkční období na dobu šesti let a umožňuje odvolání v okamžiku, kdy zřizovatel školy, tedy Česká školní inspekce či školní rada, naleznou relevantní důvody.

Změnám by měly podlehnout i státní maturity, a to zejména organizačním úpravám. „Další jednání a přijetí změn ve státních maturitách budou na programu začátkem příštího roku. Chceme, aby se vytvořila norma, která bude garancí organizačně jednodušší a levnější formy. Nicméně už od příštího roku trváme na transparentním systému, který zaručí nejenom zveřejnění maturitních otázek, ale i jejich autorů, což je také součástí našeho pozměňovacího návrhu,“ uzavírá Anna Putnová.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 9. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme