TOP 09: Konečně legálně s dětmi na kolo

Dnes byla konečně v Poslanecké sněmovně schválena novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou loni na podzim předložili Václav Cempírek a Jana Kaslová, poslanci TOP 09. Rodiče tak budou moci bez obav vyjet se svými ratolestmi na kole a nebudou pokutováni ani napomínáni za to, že pro menší děti používají cyklovozíky.

4. 5. 2012

Proces schválení novely zákona byl dlouhodobý a provázený živou diskuzí nejen na půdě Poslanecké sněmovny, ale také v Senátu. Skupina poslanců TOP 09 (Václav Cempírek a Jana Kaslová) návrh sněmovně předložila v srpnu loňského roku. Senát nakonec zákon vrátil Poslanecké sněmovně s pozměňovacím návrhem. Senátorům se nelíbil přílepek o spolupráci s nevládními neziskovými organizacemi, který svým bezbřehým a neurčitým výkladem vedl až k extrémním závěrům (např. měření rychlosti by mohly provádět jiné orgány než pouze Policie ČR nebo Městská policie) a vůbec s původním návrhem zákona nesouvisel. „Souhlasím s námitkami Senátu a ani omylem nepodporuji žádné lobbistické záměry, které by se chtěly prostřednictvím novely prosadit,“ řekl jeden z navrhovatelů novely zákona Václav Cempírek.

Po všech peripetiích byla tedy dnes novela zákona schválena a rodiče se mohou bezstarostně prohánět se svými dětmi v cyklovozících. „Jsem přesvědčen, že cyklovozíky jsou tou nejbezpečnější přepravou dítěte na méně rušných komunikacích. Musí ovšem dbát na bezpečnost, mohou jezdit pouze na povolených místech a cyklovozíky musí splňovat jasně dané bezpečnostní prvky (např. parametry vozíku, váha dítěte, bezpečnostní pásy, signální praporek atd.). Jedině tak se vyhneme zbytečným úrazům a nehodám a jízda na kole se stane pro celou rodinu společným, příjemně stráveným časem,“ řekl Václav Cempírek.

Václav Cempírek
poslanec a univerzitní profesor

V Praze 4. 5. 2012

Štítky
Osobnosti: Václav Cempírek
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme