TOP 09: Kdo chce zakázku, musí o sobě říct vše

Poslanci TOP 09 žádají změnu v novele zákona o veřejných zakázkách

12. 10. 2011

Firmy, které v budoucnu získají veřejné zakázky, musí mít jasné vlastníky. Poslanci TOP 09 chtějí ještě před schválením vládní novely dosáhnout toho, aby nakládání s veřejnými penězi bylo co nejtransparentnější a zároveň administrativa pro zadavatele jednodušší. Návrh ukládá vítězi zadávacího řízení povinně odhalit vlastnickou strukturu. Jestliže tak neučiní, nebude s ním podepsána smlouva a zakázku získá druhý, resp. další, v pořadí.

Změnou, která odhaluje vlastnickou strukturu dodavatelů a subdodavatelů, politici podpořili návrh Nadačního fondu proti korupci a občanského sdružení Veřejnost proti korupci. „Návrh by vytvořil v českém prostředí konečně takovou praxi, ke které jsme se všichni zavázali jak v koaliční smlouvě, tak v programovém prohlášení vlády. Nedokážu si proto představit, že by jakýkoli člen koalice hlasoval proti,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Firmy, které v budoucnu získají veřejné zakázky, musí mít jasné vlastníky.

„Zvláště zarážející je pro mě právě to, že s protikorupčním návrhem z nepochopitelných důvodů nesouhlasí Ministerstvo pro místní rozvoj vedené ministrem Kamilem Jankovským z Věcí veřejných,“ doplňuje Hana Marvanová, členka sdružení Veřejnost proti korupci.

V praxi by poslanecký návrh tedy znamenal, že by každý občan u vítěze jakékoliv veřejné zakázky znal přímé i nepřímé společníky, včetně tichých společníků. Vlastnickou strukturu by navíc musela firma prokázat opětovně i při dokončení veřejné zakázky. „Pokud by firma tento krok odmítla, ztratila by nárok na zaplacení odvedené práce,“ vysvětluje poslanec Jan Farský. O pozměňovacím návrhu, který předložil společně s Petrem Gazdíkem, Stanislavem Polčákem a Helenou Langšádlovou, bude Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj hlasovat ve čtvrtek.

Poslanci TOP 09 chtějí dosáhnout toho, aby nakládání s veřejnými penězi bylo co nejtransparentnější.

Návrh obsahuje také podmínku zřízení registru smluv. Každá smlouva s vítězem výběrového řízení by tak rovněž byla v den, kdy vstoupí v platnost, zveřejněna. Obdobný model funguje i na Slovensku. „Jde nám o vylepšení vládní novely. Chceme, aby občané mohli všechny informace najít na jednom místě a nemuseli procházet stovky stránek jednotlivých dodavatelů. Tomu by se totiž nevyhnuli, pokud by prošel současný návrh,“ dodává Jan Farský.

Administrativa na internetu

Poslanci hodlají také zjednodušit zadavatelům veřejných zakázek administrativu. Úřady či státní instituce by podle jejich námětu například mohly uveřejnit část informací jen na svém profilu a nemusely by jej rozesílat všem účastníkům řízení. Takovým způsobem by sdělovaly informace o vítězi zadávacího řízení či o osobách, které z řízení vyloučily. „Toto pojetí předávání informací má dvojí výhodu. Zadavatel ušetří čas a prostředky a současně budou informace ihned k dispozici veřejnosti,míní poslankyně Helena Langšádlová.

V praxi by návrh tedy znamenal, že by každý občan u vítěze jakékoliv veřejné zakázky znal přímé i nepřímé společníky, včetně tichých společníků.

Ve veřejných zakázkách se ročně utratí 600 miliard korun. Politici TOP 09 již v srpnu oznámili, že chtějí zavést veřejnou Databázi jednotkových cen, na které plánují spolupracovat s akademickou obcí. Jednotková cena by úřadům ukázala, jakou cenu má mít například jeden kilometr dálnice nebo jedno lůžko v domově důchodců. Cestou, jak efektivně využít veřejné finance vložené do zakázek, jsou také centrální nákupy, které v případě hromadné poptávky sníží cenu zakázky.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 12. 10. 2011

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme