TOP 09 k volbě eurokomisaře

10. 11. 2009

Zítra premiér Jan Fischer Bruselu oficiálně oznámí českého kandidáta na eurokomisaře. Po dlouhých sporech vlády, ODS a ČSSD a tahání eurokomisařů z klobouku se jím má stát ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. „Je příznačné pro současnou situaci politického patu, že se rozhodující politická reprezentace nedokázala dohodnout na nikom jiném než na úředníkovi. Zaplať pánbůh, je to zkušený a kompetentní úředník a já nepochybuji o tom, že to je kvalitní nominace," komentoval situaci Miroslav Kalousek, člen přípravného výboru TOP 09. „Štefana Fűleho jsem měl jako ministr zahraničí možnost osobně poznat a poměrně úzce s ním spolupracovat. Je to velmi schopný člověk, patří k našim nejzkušenějším diplomatům a i osobně si jej velice vážím," řekl předseda přípravného výboru TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Otázkou zůstává, jak silné portfolio Česká republika pro svého komisaře získá. „Štefan Fűle byl vždy především expertem v oblasti bezpečnostní politiky, s problematikou Evropské unie se blíže seznámil až během svého stávajícího působení coby ministr pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera. Myslím si také, že jako diplomat bude mít ve funkci eurokomisaře obtížnější pozici, než by měl politik s širší podporou na domácí politické scéně. Srdečně mu blahopřeji a přeji mnoho úspěchů v nové funkci," dodal Karel Schwarzenberg.

Jan Jakob
tiskové oddělení