TOP 09 k posílení přítomnosti České republiky v Afghánistánu

20. 4. 2010

Rozumíme důvodům, které vedly stávající úřednickou vládu k rozhodnutí nežádat již před volbami poslaneckou sněmovnu o posílení naší přítomnosti v Afghánistánu. Toto rozhodnutí však nepovažujeme za správné.

Již na jaře loňského roku svrhla opozice vládu během předsednictví EU a zájmy stranické tak nadřadila zájmům a pověsti České republiky ve světě. Teď, když musíme pověst důvěryhodného partnera opět budovat, vítězí předvolební populismus nad odpovědností podruhé.

Vyřešení problémů v Afghánistánu, které mohou ohrozit naši bezpečnost, je v zájmu nás všech. Pokud budeme čekat na skončení volební kampaně, dokončení povolebních vyjednávání a ustavení nového zákonodárného sboru, ztratíme cenný čas a opět zklameme důvěru spojenců. To se může negativně odrazit i na možnosti, aby se Česká republika stala významnou součástí plánovaného systému protiraketové obrany, který bude tentokráte již budován jako alianční.

Pokud vláda opravdu považuje bezpečnost občanů ČR za svůj prvořadý úkol, měla by se prostřednictvím poslanců politických stran, které do ní jmenovaly své zástupce, zasadit o to, aby posílení přítomnosti ČR v Afghánistánu schválila poslanecká sněmovna co nejdříve. TOP 09 proto vládu žádá, aby Návrh na posílení působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Afghánistánu v roce 2010 neprodleně předložila poslanecké sněmovně, aby mohl být v nejkratší možné době schválen (v senátu byl schválen ústavní většinou již 17. března t.r.). Zástupce ostatních parlamentních stran TOP 09 vyzývá, aby k návrhu přistoupili se vší vážností a odpovědností a ve sněmovně jej svými hlasy podpořili ještě před květnovými volbami.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09
V Praze 20. dubna 2010
Galerie
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme