TOP 09: Jedno kontrolní místo zjednoduší podnikání

19. 2. 2015

Stát má co nejméně překážet a naopak vycházet vstříc těm, kteří dávají práci druhým. Proto TOP 09 navrhla a podporovala Jedno inkasní místo, a nyní předkládá návrh zákona, který zavede Jedno kontrolní místo. Normu, která je výrazně protibyrokratickým krokem, zveřejnili zástupci TOP 09 na dnešní Konferenci o podnikání.

„Stát má nabídnout rovné podmínky a především jednoduchá a jasná pravidla, která podnikatelům nebude každou chvíli měnit. Zjednodušením pro menší podnikatele i stát by bylo zavedení námi navrhovaného Jednoho kontrolního místa,“ řekla autorka návrhu a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dnes podnikatele v Česku kontroluje 27 institucí, návrh předpokládá kontrolu z jediného místa. Norma je také výsledkem práce v rámci projektu Váš člověk, kde poslankyně sbírá podněty pro boj proti zbytečné byrokracii.

TOP 09 na konferenci také vyzvala vládu, aby urychleně znovuzavedla Jedno inkasní místo. „Ideální by bylo zavést ho včetně snížení zdanění práce, které vláda rovněž zrušila, a tak vlastně daně zvýšila,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Zásadním zjednodušením podmínek a zároveň anti-byrokratickým počinem je také další posun v elektronizaci. Například prostřednictvím datové schránky by už dnes bylo možné podepisovat daleko více formulářů než doposud, jejich počet ale neroste. TOP 09 projektem Váš člověk aktivně upozorňuje na situaci, kdy stát de facto zastavil vývoj eGovernmentu.

Zbytečnou byrokratickou zátěží je také zavedení třetí sazby DPH, která platí od ledna 2015. „Již tak složitý daňový systém se stává ještě složitějším, výběr daně obtížnějším a skuliny pro daňové úniky se zvětšují, místo aby se zmenšovaly,“ řekl Radek Vystyd, podnikatel a předseda expertní skupiny pro podnikání TOP 09 Středočeského kraje.

Podle TOP 09 je klíčová podpora malých a středních společností. Podle údajů ČSÚ se právě tyto firmy podílí z poloviny na dlouhodobé zaměstnanosti v ČR. „Současná vláda a její ministr průmyslu považují živnostníky za parazity. Další z jejích ministrů - ministr financí, zase považuje podporu malých a středních podniků za neefektivní a chce podporovat jen velký průmysl. S tím zásadně nesouhlasíme,“ řekl poslanec a místopředseda klubu Michal Kučera (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

19. února 2015