TOP 09 jede o víkendu stanovat

19. 10. 2011

Nové vedení strany si zvolí delegáti TOP 09 už o tomto víkendu 22. a 23. října. Poprvé se při zakládání strany sešla celá TOP 09 v pražském TOP hotelu před dvěma lety, pro 2. celostátní sněm zvolila Hradec Králové a opět si pohrála s prostorem, jednat se bude totiž ve stanu.

Na sněm do prostor hotelu Nové Adalbertinum přímo na centrálním Velkém náměstí přijede 175 delegátů ze všech krajů. Oba dny budou straníci rokovat pod stanem, a to doslova. Jedno z nádvoří bývalé jezuitské koleje ze sedmnáctého století totiž zastřeší obří stan, ve kterém nechá strana vytvořit sál s dokonalým technickým zázemím pro více než dvě stě lidí. „Dá se v nadsázce říct, že je to jakýsi symbol naší spolupráce se STANem,“ vysvětluje generální sekretář TOP 09 Pavel Severa. Jako hosté jsou tak na sněm TOP 09 pozváni všichni členové předsednictva Starostů, včetně předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka.

I start sněmu bude symbolický, vše totiž vypukne v sobotu přesně v 9.09 hodin. V první den si straníci zvolí nutné komise, budou diskutovat o stanovách a vyslechnou si zprávu předsedy strany Karla Schwarzenberga. Očekávanými body jsou i zprávy ministrů o průběhu reforem a nástin budoucího programového pohybu TOP 09.

Druhý den sněmu tak hned od rána poběží volby nového vedení strany a už do poledne by měl být znám nový předseda i první místopředseda TOP 09. Poslední volbu, ve které se vyberou členové výkonného výboru, by měli delegáti absolvovat po šestnácté hodině.

Hlavní reformní strana současné vlády sice bude debatovat pod pomyslným stanem, zároveň však pro práci využije nejmodernější techniku. Jednání sněmu bude jednak přenášeno online na internetové stránky www.top09.cz, jednak se delegáti budou akreditovat výlučně svými členskými průkazy s čarovým kódem. Nejvýznamnější novinkou bude ale fakt, že se již při zásadních vobách nebudou zvedat ruce, a dokonce ani mačkat tlačítka jako v poslanecké sněmovně. Nedělní volby budou elektronické, dotykové. K elektronickému hlasování použije TOP 09 moderní tablety, které si již úspěšně vyzkoušeli delegáti několika krajských konferencí.

Delegáti na celostátní sněm jsou voleni podle klíče, který udává pevně stanovené minimální zastoupení z každého regionu, a nadto zohledňuje počet obyvatel v jednotlivých krajích. Nejvíce delegátů reprezentuje Prahu a Středočeský kraj (17), následuje kraj Jihomoravský (16), nejméně straníků přijede z Karlovarského kraje (8). Na celou organizaci sněmu jde z rozpočtu TOP 09 přibližně 1,5 milionu korun.

Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09