TOP 09: Hromadění funkcí nemá být hromaděním platů

Poslanec či senátor vykonávající zároveň plnohodnotnou funkci na úrovni obce či kraje by nadále neměl mít možnost pobírat dva plné platy. S tímto návrhem přicházejí senátorky klubu TOP 09 a Starostové Jana Juřenčáková a Soňa Paukrtová.

19. 7. 2012

Hromadění funkcí, které by měly být vykonávány při plném nasazení, je obecně českým politickým nešvarem,“ říká senátorka Jana Juřenčáková a dodává: „Lze ale připustit, že ve výjimečných případech se zdvojená funkce na faktickou práci politika nepodepíše. Nepřípustné nicméně je, aby stát, kraj či obec paralelně platily jedné osobě dva plnohodnotné platy.“

Zákon by měl podle návrhu souběh funkcí nadále připouštět, avšak za výkon krajské či komunální funkce by nebylo možné poskytovat odměnu uvolněnou. „Kumulace funkcí nesmí být motivována materiálně, ale pouze s ohledem na vlastní rozhodnutí politika takovou zátěž zvládnout,“ říká spoluautor návrhu poslanec Stanislav Polčák. Zastupitelstvo by pak mohlo nicméně rozhodnout, že poskytne odměnu za funkci neuvolněnou. „Dopad na rozpočty by pak byl pozitivní. Klasicky totiž například hejtman pobírá osmdesátitisícový plat, v neuvolněné funkci by mu ale náleželo pouze něco přes deset tisíc za měsíc,“ doplňuje senátorka Jana Juřenčáková. Roční úspora krajského rozpočtu by se tak mohla blížit 840 tisícům ročně.

Jelikož již občané mají dostatečnou zkušenost s politiky pobírajícími souběžně dva platy za veřejné funkce, chceme jim dát možnost náš návrh ohodnotit. Bude proto podpořen peticí, pro kterou budeme sbírat podpisy i během kontaktní kampaně do nadcházejících voleb,“ dodala senátorka Jana Juřenčáková.

V současnosti právní úprava nevylučuje, aby ústavní činitelé (poslanci, senátoři, poslanci Evropského parlamentu aj.) současně byli odměňováni jako uvolnění zastupitelé na úrovni krajů či obcí. To znamená, že pobírají dvojí odměnu za výkon funkce, pro kterou jsou uvolněni. Avšak pro tutéž dobu pobírají plat již z titulu vysoké ústavní funkce.

V příloze naleznete návrh zákona.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 19. 7. 2012

Přílohy
PDF Návrh zákona senátorek Juřenčákové a Paukrtové.pdf (76 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme