TOP 09: Hájíme svobodu a bezpečí

13. 6. 2015

Hrozící oligarchizace společnosti, ztráta plnohodnotné demokracie a části občanských svobod. Bezpečnostní riziko plynoucí z Ruska a imigrační hrozba. Ale také odpovědnost za sociální smír, zhoršující se prostředí pro živnostníky, neudržitelnost sociální a zdravotní péče a úloha rodiny ve společnosti. To jsou témata, která rezonovala na celostátní ideové konferenci TOP 09.

Výsledky půlroční diskuse napříč stranou prezentovali politici TOP 09 právě dnes v Praze. Strana se už měsíce předtím zamýšlela a diskutovala především nad novými společenskými výzvami v rychle měnícím se světě, včetně bezpečnostních rizik. Výstupy z ideové konference, na které se sešlo více než 200 členů strany, budou v uceleném materiálu předloženy letošnímu volebnímu celostátnímu sněmu v listopadu.

„Příští měsíce a roky budou velkou zkouškou a moderní konzervativní strana na ni musí být ideově a programově připravena. Zatím mají navrch ti, kteří před problémy strkají hlavu do písku, to ale nebude naše politika. Popřeli bychom tím slovo ODPOVĚDNOST v našem názvu," řekl ke konferenci místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který vedl diskusi o zahraniční politice.

Celodenní debata se rozdělila do tří částí, kterou rámovaly termíny „tradice, odpovědnost, prosperita" a reflektovala i výstupy krajských ideových konferencí. Pro diskusi je v regionech shromáždil spolek TOPAZ, který je vzdělávací a think-thankovou organizací TOP 09.

„Snaha současné vlády získat nad každým občanem kontrolu a učinit ho závislým je víc než alarmující. Těmto snahám musíme vyslovit nulovou toleranci a neustoupit ani o krok," komentoval jeden ze závěrů konference 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: