TOP 09: Europoslanci pracují pro vás, i v Praze

14. 5. 2015

Europoslanci Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina (TOP 09/STAN) otevřeli své pražské kanceláře veřejnosti. Chtějí tak přispět k větší informovanosti o Evropské unii. 

„To, co projednává a rozhoduje Evropský parlament, ovlivňuje každodenní životy lidí. Mou povinností je tedy informovat občany o tom, co se v něm děje. Chci také přispět ke zvýšení povědomí lidí o institucích Evropské unie, a proto otevírám svou kancelář široké veřejnosti,“ říká europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer.

Lidé s Luďkěm Niedermayerem a Jaromírem Štětinou diskutovali o institucích Evropské unie, situaci na Ukrajině či aktuální problematice biopaliv. Ti, kdo přišli, se mohli sami přesvědčit, že práce v Evropském parlamentu nespočívá jen ve schvalování směrnic, ale především v práci pro občany Evropské unie. „Cítím, že evropská témata bohužel stále nejsou běžnou součástí veřejné diskuse. V prvé řadě bychom si měli odvyknout svádět všechno negativní jen na Evropskou unii,“ dodává Niedermayer.

„Evropský parlament zastupuje všechny občany Evropské unie, a tak poskytuje značný prostor pro diplomacii a ochranu lidských práv. Umožňuje nám například vyvíjet tlak na nedemokratické režimy k tomu, aby zlepšily své chování,“ uvedl europoslanec a dlouholetý obránce lidských práv a válečný zpravodaj Jaromír Štětina. „Nerozlišujeme mezi ostře sledovanými a zapadlými konflikty. Vystupujeme na obranu pronásledovaných a trpících všude, kde je to třeba,“ pokračuje Štětina.

Za rok od voleb se toho Poslaneckému klubu Evropské lidové strany, jehož jsou oba europoslanci členy, hodně povedlo. Například omezení podpory pro tradiční biopaliva ve prospěch pokročilých biopaliv nebo umožnění členským státům zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů.  „Za svůj největší dosavadní úspěch považuji jmenování spoluzpravodajem ve zvláštním výboru pro daňová rozhodnutí vytvořeném v reakci na kauzu Luxleaks,“ podotýká Niedermayer. Dále se podařila prosadit rezoluce o protiteroristických opatřeních a usnesení k vraždě Borise Němcova a osvobození Nadiji Savčenko. Také rezoluce o genocidě Arménů a další týkající se tragédií ve Středozemním moři a evropské migrační a azylové politiky. Cítím jako své poslání pomáhat Gruzii i dalším bývalým sovětským republikám v tom, aby si mohly svobodně zvolit svou budoucnost,“ zakončil Štětina.

Kanceláře našich europoslanců mohou lidé najít na Malostranském náměstí v domě U Glaubiců v Praze. Jejich otevření pro veřejnost se zúčastnili i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, první místopředseda Miroslav Kalousek a místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Emil Sedlařík, tiskové oddělení TOP 09

V Praze 14. 5. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme