TOP 09: Do koalice s ČSSD nepůjdeme

25. 5. 2010

Výkonný výbor TOP 09, tedy kromě celostátního sněmu nejvyšší orgán strany, dnes na svém mimořádném jednání přijal následující usnesení:

TOP 09 jednomyslně podporuje veřejný závazek svého předsedy Karla Schwarzenberga nevstoupit po volbách do koalice s ČSSD. Je zřejmé, že volební program sociální demokracie obsahuje nesplnitelné sliby a stávající ekonomickou situaci nereflektující závazky. Vize strany vedené Jiřím Paroubkem pro následující volební období jsou naprosto neslučitelné s programem TOP 09.

TOP 09 se během uplynulých měsíců snažila prezentovat vlastní volební program, jasně jsme vymezili podmínky, za jakých jsme ochotni po volbách spolupracovat s partnery, pokud bychom se stali součástí vládní koalice. Volební kampaň jsme vedli bez zbytečné a voliče urážející agresivity. Je nám líto, že jiné strany volily jiný přístup.

Bereme na vědomí, že ODS v závěru kampaně namísto věcné argumentace útočí na TOP 09, aniž by se tak tvrdě vymezovala vůči ČSSD či Věcem veřejným. Inzeráty, kterými nás ODS hanobí, chápeme jako její politické prohlášení. Prohlášení, jímž se snaží dosáhnout povolební aritmetiky, která ospravedlní libovolnou formu velké koalice ODS a ČSSD, podporované Věcmi veřejnými. Všechny tři strany již v tomto smyslu zahájily jednání. Toto uspořádání má bohužel svou zvrácenou logiku. V příšeří české politiky se pohybují osoby, pro které se již všeobecně ujalo označení „kmotři“. Tyto osoby mají pevné vazby na ODS, ČSSD i Věci veřejné. Jediná relevantní síla, na kterou tito „privatizátoři veřejné moci“ nemají vliv, je Schwarzenbergova TOP 09. Proto „kmotři“ zpanikařili a v závěrečné fázi kampaně hystericky útočí na TOP 09. Nepochybujeme o poctivých úmyslech Petra Nečase. Jak však Petr Nečas sám přiznal v rozhovorech pro média, nikdo neví, zda bude ještě den po volbách zmocněn za ODS jednat. „Klidně může být, že 30. května už do toho nebudu mít co mluvit,“ přiznal například v rozhovoru pro Lidové noviny z 20. května 2010.

Odpovědný volič pravice či politického středu má jednoduchou volbu. Riskovat velkou koalici ovládanou „kmotry“, nebo volit Schwarzenbergovu stranu vlády práva a rozpočtové odpovědnosti.

Výkonný výbor TOP 09

V Praze 25. května 2010