TOP 09 členem nejsilnější evropské strany

10. 2. 2011

TOP 09 je od dnešních odpoledních hodin jedinou stranou v poslanecké sněmovně, která bude zároveň členem nejsilnější strany Evropského parlamentu – Evropské lidové strany (ELS). Po několikaměsíčním náročném přijímacím řízení dnes ELS vyslovila souhlas s udělením členství TOP 09.

Během rozhodujícího jednání v Bruselu byl přítomen předseda strany Karel Schwarzenberg: „Jsem opravdu rád, že jsme se stali členy EPP. Tato strana je rozhodující stranou v Evropském parlamentu a pojí nás stejný přístup ke konzervativním hodnotám.“

Únorovému jednání předcházelo jednání pracovní skupiny, která zkoumala způsobilost TOP 09 a která doporučila TOP 09 přijmout. Místopředseda Marek Ženíšek, který se na jednání sešel i s předsedou ELS Wilfriedem Martensem ocenil přátelskou atmosféru během pracovních jednání: „Jsem velmi rád, že TOP 09 má velkou šanci stát se členem nejsilnější středopravicové evropské strany."

Evropská lidová strana (anglicky: European People's Party) je největší evropská politická strana. Jejími členy jsou především pravicově orientované konzervativní, liberálně-konzervativní a křesťansko-demokratické strany. ELS byla formálně založena v červenci 1976 v Lucemburku. Více naleznete na http://epp.eu/.

Členem ELS je také KDU-ČSL, která ode dneška přestala být jedinou členskou stranou ELS v České republice.

Jaroslav Poláček
zástupce generálního sekretáře TOP 09