TOP 09: Čína je bezpečnostní hrozbou, proto budeme opět prosazovat vznik vyšetřovací komise

17. 12. 2019

Vzhledem k opakovaným zjištěním působení Číny v České republice budou poslanci TOP 09 na aktuálním jednání Poslanecké sněmovny prosazovat vytvoření vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému.

„Situace z posledních několika dnů čím dál více ukazuje, že vlivu Číny, ale i dalších autoritářských mocností, na Českou republiku se musíme více věnovat. Čína je z dlouhodobého hlediska vážnou hrozbou pro naši bezpečnost a ukazuje se, že má spojence i z řad politiků. Zároveň je alarmující nedávné zjištění ohledně PR agentury placené Home Creditem a propojení těchto aktivit s médii,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Vznik této vyšetřovací komise navrhovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová již minulý rok.

„Opětovně budeme prosazovat vznik vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která by se zabývala informacemi o hrozbách, kterým Česká republika čelí. Jejím cílem je přijít s konkrétními návrhy opatření v oblasti exekutivy i legislativy, aby naše země byla odolná vůči hybridním hrozbám, které ohrožují její demokratické principy,“ doplnila iniciátorka vzniku komise Helena Langšádlová.

Týrání zvířat

Ve středu bude Sněmovna ve třetím čtení projednávat novelu trestního zákoníku. Aktuální česká legislativa dostatečně nepostihuje týrání zvířat a vznik tzv. množíren, proto se TOP 09 už dlouhodobě snaží o zpřísnění trestů za toto jednání.

„Jsem rád, že naše novela, která zpřísňuje sankce za týrání zvířat se zřejmě tento týden projedná ve třetím čtení a věřím, že bude schválena. Před rokem a půl jsme ji navrhovali, abychom zamezili dlouhodobé praxi, kdy pachatelé vážného násilí na zvířatech odcházeli od soudu jen s mírnými a maximálně podmíněnými tresty. Nyní se blížíme do finále a těším se, že po tomto týdnu budou práva zvířat v České republice konečně lépe chráněna,“ uvedl poslanec Dominik Feri.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme