TOP 09: Chceme služební zákon, ne jednostranný nástroj nekontrolovatelné moci

TOP 09 si uvědomuje potřebu služebního zákona pro výkon transparentní a profesionální státní správy v České republice. K návrhu, který v minulém týdnu předložila vládní koalice, má však tak zásadní procedurální a věcné výhrady, že pokud se tyto výhrady nepodaří jednáním odstranit, TOP 09 se nebude moci připojit k podpoře služebního zákona, ba Naopak bude vždy usilovat o jeho zásadní změnu.

10. 6. 2014

Klub TOP 09 a Starostové bude při jednání formulovat tyto tři základní námitky:

1. První čtení novely zákona proběhlo na mimořádné schůzi. Koalice po několika měsících předložila v minulém týdnu do druhého čtení komplexní pozměňující návrh, který pod odlišným názvem představuje zcela jiný text, než který byl projednán ve čtení prvním. De facto se tak jedná o předložení zcela nového zákona, který by měl být projednán v orgánech sněmovny v řádné lhůtě a v řádném procesu. Jediným řešením, které zajistí tento ústavně konformní požadavek, je přerušit druhé čtení minimálně na 60 dnů a pověřit výbory řádným projednáním.

2. Jedním z cílů tohoto zákona by nepochybně měla být stabilita a nestranná profesionalita státní správy. V minulých měsících se však vládní koalice chovala zcela v rozporu s touto zásadou a na centrálních úřadech provedla ve stovkách případů bezprecedentní nekvalifikovanou personální čistku. Rozhodně není v zájmu České republiky a v žádném případě po nás EU nepožaduje zakonzervovat stav, ve kterém budou do vedoucích míst ve státní správě koalicí nekvalifikovaně dosazeny stovky politicky či osobně spřátelených lidí. TOP 09 proto zásadně nesouhlasí se způsobem zahájení výběrového řízení, s institutem generálního ředitele, s centralizací personální pravomoci na Úřadě vlády ČR ani se způsobem jmenování státních tajemníků a jim podřízených vedoucích zaměstnanců.

3. Návrh zákona velmi důsledně řeší neotřesitelnou stabilitu vedoucích pracovníků státní správy. Řadovým zaměstnancům však podobné vyšší jistoty nepřináší. Ti by byli vydáni na milost či nemilost politicky dosazeným a zákonem potvrzeným vedoucím pracovníkům.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

10. 6. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme