TOP 09 a Starostové: Spravedlivé financování obcí, porodné jen potřebným

9. 4. 2010

Dnes se uskutečnil II. programový sněm politického hnutí Starostové a nezávislí, které sdružuje přibližně 1500 starostů. Ti diskutovali zejména nad programovými prioritami TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, v nichž členové hnutí Starostů a nezávislých kandidují společně s TOP 09. Debata se vedla o oblastech financování obcí, samosprávy a přímé demokracie. „Spolupráce našeho hnutí s TOP 09 je velmi přínosná. Na volebním programu jsme se dnes bez výhrad shodli. Jednou z našich priorit je nový zákon o rozpočtovém určení daní. Tomuto tématu se volební program TOP 09 pečlivě věnuje. Usilujeme o stanovení příjmů obcí tak, aby se snížil stávající rozdíl příjmů na obyvatele mezi ‚nejchudší‛ a ‚nejbohatší‛ obcí. Současný rozdíl je asi 4,5 násobek příjmů na obyvatele, cílový stav by měl být méně než 3 násobek," řekl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Hnutí Starostové a nezávislí se s TOP 09 shodlo i na posílení rozhodovacích pravomocí obecních zastupitelstev. „Navrhujeme zrušit porodné jako plošnou sociální dávku, která je v současnosti vyplácena bez ohledu na majetkové poměry žadatele. Pravomoc rozhodnout o jednorázové pomoci při narození dítěte bude mít rada obce či města, která rozhodne dle individuální sociální potřebnosti. Až do výše 20 000 tisíc korun přispěje státní rozpočet na takto poskytnutou pomoc 50 %," uvedl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 hodlá po volbách předložit nový loterijní zákon, který významně posílí regulační pravomoci obcí. Změní také současný stav faktické „neodvolatelnosti" ředitelů základních škol.

Politická strana TOP 09 s hnutím Starostů a nezávislých již úzce spolupracuje v Senátu. Společný senátní klub TOP 09 a Starostové vznikl 22. 7. 2009 a nyní má 9 členů. „Většina členů našeho klubu jsou nezávislé osobnosti s bohatými zkušenostmi z komunální politiky. Jsme přesvědčeni, že posílení prvků přímé demokracie zvýší zájem občanů o veřejný život. Proto navrhneme přímou volbu starostů, primátorů a přímou volbu prezidenta republiky," představila další z priorit volebního programu strany předsedkyně senátního klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová.

Znění kompletního volebního programu TOP 09 naleznete na našich webových stránkách.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09
V Praze 9. 4. 2010

Osobnosti:
Petr Gazdík, Miroslav Kalousek
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09