Text veřejné omluvy Miroslava Kalouska přednesené v PS 5. 11. 2020

5. 11. 2020

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych se jako člen grémia Poslanecké sněmovny omluvil nejen veřejnosti, ale i celé sněmovně za přešlap, který jsem udělal toto úterý v odpoledních hodinách. Krátce jsem navštívil uzavřený prostor restaurace za výdejním okénkem a tam jsem i konzumoval.

Uvědomuji si, že největší úctu před zákonem musí mít zákonodárce sám. Spáchal-li přestupek, je to horší provinění, než když se toho dopustí občané, kteří veřejnou pravomocí vybaveni nejsou. Veřejně známé osoby by měly jít příkladem. Chci se proto omluvit i za to, že v první reakci jsem svůj přečin zlehčoval a nevhodně o něm žertoval. Dopustil jsem se chyby v úsudku, že se jedná „o prkotinu“. Není to prkotina. Nemohl jsem sice nikoho ohrozit fyzickým kontaktem, ale mohl jsem ohrozit respekt k vnímání zásady, že pravidla musí platit bez výjimky pro každého stejně. To mě mrzí zejména a opravdu jsem to neměl v úmyslu. 

Chci proto zdůraznit, že se nebudu schovávat za poslaneckou imunitu a rozhodne-li správní orgán o mém finančním potrestání, bez protestu pokutu zaplatím. Bez ohledu na tento správní proces odvedu z vlastních prostředků částku na horním limitu příslušné pokuty na účely materiálního zajištění boje s epidemií.

Svého jednání upřímně lituji. Děkuji za pozornost.

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme