Tesař: Následků povodní v krkonošském parku (KRNAP) se turisté bát nemusí

Náměstek ministra životního prostředí a krajský předseda ústecké TOP 09 Tomáš Tesař dnes řešil s vedením Krkonošského národního parku a zástupci místních obcí a následky povodní. „Přestože situace na politické scéně je závažná, obce, které byly zasaženy velkou vodou, musí den co den řešit problémy, které povodně způsobily. TOP 09 opakovaně avizovala, že pro nás toto téma zůstává prioritní,“ vysvětlil Tomáš Tesař.

17. 6. 2013

Náměstek pro přírodu a krajinu na ministerstvu životního prostředí Tomáš Tesař se dnes setkal s vedením Krkonošského národního parku a se zástupci místních obcí, které byly zasaženy povodněmi. „Voda zde na mnoha místech takřka zlikvidovala turistickou infrastrukturu. Se vzniklými škodami se proto budou obce i park vyrovnávat ještě dlouho,“ sdělil Tesař, podle kterého je však nutné vyzdvihnout, že se místní dokázali s nepříjemnou situací vyrovnat velmi dobře: „Takřka bez zaváhání byly zprovozněny nejdůležitější cesty tak, aby se lidé mohli dostat ke svým majetkům a začít následky povodní likvidovat. Jejich akce jistě zabránila dalším škodám.“ Spolupráce mezi státní správou a samosprávami funguje i podle zástupců obcí dobře. „Rychlost řešení je jistě prioritní, avšak zároveň se nesmíme nechat strhnout popovodňovým shonem a rezignovat na pravidla chování řádného hospodáře,“ narážel Tomáš Tesař na nutnost transparentních výběrových řízení zejména proto, aby se někteří podnikatelé nesnažili z problematické situace vytěžit nepřiměřený zisk, jak tomu v některých případech bylo v minulosti.

I přes citelné následky povodní se však podle Tesaře turisté nemusí návštěvy Krkonošského národního parku obávat: „Snad jedinou potěšující zprávou v kontextu povodní může být, že nejoblíbenější oblasti krkonošského parku zůstaly nepostiženy. To nejlepší, co tak mohou lidé pro park nyní udělat, je podpořit svou návštěvou místní turismus a snad také ocenit zkušenost našich předků, kteří i v záplavových oblastech postavili svá stavení na místa, kde se jim, naštěstí stejně jako letos, velká voda vyhýbá.“

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme