Štětina: Velvyslanec Ázerbajdžánu nepravdivě informoval sněmovnu

Tisková zpráva senátora Jaromíra Štětiny k situaci kolem zemí Jižního Kavkazu

Velvyslanec Ázerbajdžánu pan Tahir Taghizade nepravdivě informoval zahraniční výbor Poslanecké sněmovny o tom, že v roce 1992 v době karabašské války arménské jednotky brutálním způsobem usmrtily několik set bezbranných civilistů.

19. 2. 2013

Na základě této informace přijal zahraniční výbor PSP 7. února 2013 usnesení, v němž tento údajný arménský masakr odsuzuje. Senátor Štětina, který v té době v Chodžaly a ve Stepanakertu jako novinář dlouhodobě pobýval, vyvrací tvrzení ázerbajdžánského velvyslance a informoval o tom předsedkyni Poslanecké sněmovny paní Miroslavu Němcovou.

Senátor Štětina zdůrazňuje, že usnesení zahraničního výboru PS nepřispívá k vyváženým a korektním vztahům České republiky k zemím Jižního Kavkazu a přispívá k růstu napětí v této oblasti. Senátor Štětina doporučuje, aby toto usnesení, o kterém již zahraniční výbor PSP hlasoval, které však dosud oficiálně předseda zahraničního výboru nepodepsal, bylo anulováno.

Ázerbajdžánský tisk a ministerstvo zahraničních věcí Ázerbajdžánu již dnes rozšířily zprávu, že Parlament České republiky jako jediný z parlamentů zemí EU odsoudil tzv. masakr v Chodžaly.

Jaromír Štětina
senátor