Štětina: Evropský parlament vyzval k propuštění politických vězňů v Rusku

24. 11. 2016

Evropský parlament dnes z iniciativy Jaromíra Štětiny (TOP 09/STAN) vyzval k osvobození Ildara Dadina a dalších ruských vězňů svědomí. Ruská federace novým trestním zákonem pregnantně porušuje svou vlastní ústavu.

Ruský opoziční aktivista Ildar Dadin byl minulý rok odsouzen ke třem letům odnětí svobody za organizaci poklidných protiválečných protestů. „Ildar Dadin je prvním občanem Ruské federace, který byl zbaven svobody na základě skandální novely trestního zákona z roku 2014, podle které může být vsazen do vězení až na 5 let každý, kdo se zúčastní pokojných veřejných protestů. Dokonce i ten, kdo drží opakovaně na veřejnosti protestní plakátek,“ uvedl na plénu Evropského parlamentu Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Ildar Dadin je, stejně jako řada dalších politických vězňů v Rusku a na Ruskem okupovaných územích, během svého pobytu ve vězení opakovaně mučen. Jen v minulém roce bylo zaznamenáno 197 případů úmrtí v policejní detenci. „Případ Ildara Dadina pro mne symbolizuje tři zásadní otázky dnešního Ruska: flagrantní pošlapávání práva na pokojné shromažďování, alarmující stav soudnictví a vězeňství včetně nelidského zacházení a mučení a případy těch, kteří byli zatčeni na základě falešných nebo nepodložených obvinění nebo proto, že využívali svého práva na svobodu projevu a shromažďování. Československá Charta 77 požadovala na komunistickém režimu, aby dodržoval své vlastní zákony. I Ruská federace novým trestním zákonem pregnantně porušuje svou vlastní ústavu. Pokud bude tato nová část trestního zákona dále platit, může spustit lavinu represí proti jinak smýšlejícím. Případ Ildara Dadina se tak stává novým symbolem pošlapávání lidských práv v Rusku,“ dodává Jaromír Štětina, který se Ruskem a jeho problémy dlouhodobě zabývá.

Marek Hannibal

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme