Štětina: Asociační dohodou EU a Gruzie společně proti tlaku Ruska

18. 12. 2014

Evropský parlament dnes vyjádřil souhlas s asociační dohodou mezi EU a Gruzií. Gruzie je tak po Ukrajině a Moldavsku třetí zemí bývalého Sovětského svazu, která se prostřednictvím asociační dohody výrazně přibližuje Evropské unii. Asociační dohodu lze považovat za potvrzení silných zeměpisných, historických a kulturních vazeb, které Gruzii a Evropskou unii pojí. Česká delegace měla na výsledné podobě zprávy svou stopu, Jaromír Štětina (TOP09/STAN) byl jejím stínovým zpravodajem za poslanecký klub Evropské lidové strany a mnoho z jeho návrhů se do výsledného textu rezoluce prosadilo.

„Dohoda o přidružení mezi EU a Gruzií zahrnuje jednu z nejambicióznějších dohod o volném obchodu, které kdy EU sjednala s třetími zeměmi. Nejde však jen o ekonomiku. Asociační dohodou dává EU najevo, že stojí pevně po boku Gruzie v jejím boji za obnovení svrchovanosti a územní celistvosti narušené ruskou okupací Abcházie a Jižní Osetie. Posílení spojeneckého pouta mezi EU a Gruzií je důležité zvláště v situaci, kdy Rusko zvyšuje napětí v oblasti uzavřením Strategické dohody o partnerství s Abcházií, kterou lze považovat za další krok směřující k anexi tohoto území v duchu krymského scénáře. Varovným signálem je nárůst ruské vojenské přítomnosti podél hranice s Gruzií i v okupované Abcházii, který může po anexi Krymu vést k dalšímu překreslování mapy v regionu Černého moře. Uzavření asociační dohody EU s Gruzií je potřebným vzkazem Rusku, že životaschopné vztahy mezi státy lze budovat jedině na základě rovnocennosti a svobodné vůle a nikoli na základě agrese a diktátu“, komentoval dnešní hlasování europoslanec Jaromír Štětina (TOP09/STAN), který se situací v postsovětských republikách dlouhodobě zabývá.

Jaromír Štětina ovšem vyjádřil i své výhrady k současnému režimu v Gruzii. „Dohoda je odsouhlasena, a nyní očekáváme od gruzínské vlády jasný závazek týkající se implementace jejích jednotlivých článků. Vláda v Tbilisi musí jasným způsobem reformovat justici, politicky motivované pronásledování opozice je naprosto nepřípustné. Současný režim by neměl hazardovat s přidružením k Evropské unii, neboť k němu není žádná alternativa", řekl Jaromír Štětina, který se dnes sešel s bývalým prezidentem a ikonou Gruzie Michailem Saakashvilim. Poslanec Štětina Saakashviliho ujistil o tom, že je pro Evropu nepřijatelné, aby současná vláda dál pronásledovala bývalé politiky ve vykonstruovaných procesech.

Zdroj: Poslanecký klub ELS, 18. 12. 2014

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme