Stavební zákon se musí přepracovat. Je v rozporu se zájmy samospráv, lidí i firem

5. 11. 2020

Dlouhodobě připravovanou novelu stavebního zákona podpořit nemůžeme. „Je pro nás zcela nepřijatelné, že Ministerstvo pro místní rozvoj a s ním i celá vláda ignorovaly během několikaleté přípravy zákona zájmy místních samospráv,“ říká poslanec TOP 09 Dominik Feri. Společně s ODS, Piráty, STAN a KDU-ČSL připravujeme k zákonu pozměňovací návrh, který jeho současnou podobu upraví způsobem šetrným k občanům, firmám i samotným obcím.

„Kde byl ten návrh zákona tak dlouho? A proč, když to tak trvalo, nepodařilo se vypořádat všechny připomínky a dojít k alespoň dílčí shodě. Je to úplně zjevné: ministerstvo pro místní rozvoj si chce udělat co nejrychleji čárku, že něco udělalo, a je jim jedno, co vlastně parlament schválí,“ dodává Feri. „Navrhneme jako opozice vrátit návrh vládě k přepracování. Už jsme také začali pracovat na společném opozičním komplexním pozměňovacím návrhu, který by odstranil alespoň ty největší nedostatky,“ upřesňuje poslanec TOP 09.

Za největší nedostatky stavebního zákona považujeme:

1. Nepřináší zjednodušení a zrychlení výstavby, ba naopak uvádí ji v chaos.

2. Podobu připravila advokátní kancelář, která zastupuje mimo jiné developery.

3. Ignoruje zájmy měst a obcí. Nelze, aby jedna vyhláška platila univerzálně. Každé město má právo určit si, jakým způsobem se chce rozvíjet, nikoliv být otrokem centrálního tlaku.

4. Garančním sněmovním výborem pro novou legislativu musí být Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme