Stát musí dotace do sportu rozdělovat transparentně

5. 6. 2018

Stát musí financovat sport jasně, prokazatelně a transparentně. TOP 09 důrazně apeluje na zástupce sportovních svazů a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, aby všechny dotace pro oddíly a kluby přidělovali maximálně transparentně a účelně. Je nepřijatelné, aby vedení fotbalového svazu nedokázalo vysvětlit důvod neúměrně vysoké dotace sportovnímu klubu Osvětimany, ve kterém figuruje kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

„Fakta kolem dotace klubu Osvětimany jsou skandální. Ale ještě více znepokojivá je reakce pánů Pelty a Mynáře, kteří veškerá fakta odmítají a bagatelizuji. To jen svědčí o jejich pocitu nedotknutelnosti, který ale bohužel náš systém stále umožňuje. A to nejen v tomto případě,“ říká Pavel Šedlbauer, předseda představenstva fotbalového klubu Teplice a kandidát na senátora za TOP 09, který míní, že nevysvětlená osvětimanská dotace 800 tisíc je velice špatným příkladem pro veřejnost. „Nemůžeme se také divit tomu, že úroveň našeho fotbalu ve srovnaní s jinými zeměmi klesá a sponzoři nechtějí takový systém podporovat a lidé mu nemají chuť fandit.“

Podle Šedlbauera detaily týkající se praktik rozdělovaní peněz Fotbalovou asociací ČR (FAČR) jen potvrzují podezření z korupce a zažitý klientelismus ve vedení českého fotbalu, na který FKT Teplice a osobně Pavel Šedlbauer poukazuje už několik let.

„Tento nesoulad v dotacích mě nadzvedl ze židle. Pokud dostávají Osvětimany dotaci 800 tisíc, je to velký nepoměr a v Moravském Krumlově bychom pro tyto peníze měli smysluplné využití," říká také starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).  „V Moravském Krumlově máme tři školy, které mají k dispozici pouze jediné hřiště. Už asi pátý rok žádám o finance na adekvátní školní hřiště a za celou dobu jsme na něj peníze nedostali. Navíc máme tři mužské a šest mládežnických týmů, na které jsme dostali pro všechny na letošní rok příspěvek pouhých 130 tisíc korun. To pro nás například znamená, že si vůbec nemůžeme dovolit platit trenéry, kteří proto pracují prakticky zadarmo, což je dlouhodobě neudržitelné,“ dodal starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Zájmem české společnosti musí být zvýšení atraktivity sportu pro děti a mládež. Podle TOP 09 proto stát potřebuje jednoduchá a transparentní pravidla pro financování sportu. Dotace by měly jít přímo jednotlivým sportovním klubům a oddílům, bez různých vlivů nebo zásahů prostředníků. „Kolem osoby kancléře Mynáře je těch pochybností v různých zakázkách nebo kolem dotací už opravdu hodně. Je čas prověřit, jestli tato fakta nezakládají problém s trestní odpovědností,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 5. června 2018