Startujeme kampaň: Senátu osobnosti, obcím moderní přístup

9. 9. 2014

TOP 09 oficiálně zahájila kampaň pro letošní podzimní senátní a komunální volby. Do senátní kampaně strana centrálně vloží 6,7 milionu korun, pro komunální kampaň vyčlenila 5,4 milionu. Další peníze investují sami kandidáti a místní organizace.

V kampani budou kandidáti TOP 09 sázet především na přímý kontakt s voliči. Minimum billboardů a co nejvíce přímých diskusí se straně osvědčilo i při poslední velmi úspěšné kampani k volbám do Evropského parlamentu letos v květnu. Kontaktní kampaň zkombinuje s velmi efektivní kampaní na sociálních sítích, kterou TOP 09 využívá tradičně a je v ní lídrem mezi parlamentními stranami.

Jeden moudrý muž pravil, že všechny volby jsou lokální. Je to do valné míry pravda, neboť voliči se rozhodují podle svých každodenních zkušeností a ty jsou největší právě s místní samosprávou,“ říká k letošním volbám předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Do komunálních voleb kandiduje TOP 09 ve více než 520 městech a obcích, kde většinou postavila vlastní kandidátky. Největší počet kandidátek nabídne voličům ve Středočeském (přes 90) a v Jihomoravském kraji (73). Lídrem na primátora Prahy je nynější hlava města Tomáš Hudeček, v Brně TOP 09 nabídne předsedu organizace manažera Jaroslava Kacera, ostravskou kandidátku strany vede lékař Martin Piperek a o post plzeňského primátora se uchází Ondřej Ženíšek.

TOP 09 společně s hnutím Starostové a nezávislí nabídne voličům 22 kandidátů do Senátu, jejichž průměrný věk je 51 let. V dalších pěti obvodech strany podpoří kandidáty ODS. Sází především na osobnosti, nabídne veřejnosti i známé tváře - například písničkáře Ivo Jahelku, politologa Ladislava Cabadu nebo šéfa krkonošské horské služby Adolfa Klepše.

Volby do Senátu odstartují už 19. a 20. září v Praze 10, kde v doplňovacích volbách kandiduje na místo nového europoslance za TOP 09 a Starostové Jaromíra Štětiny bývalá dramaturgyně baletu Národního divadla a propagátorka cvičení Pilates Renata Sabongui. „Hodnotami pohybu jsou koordinace, síla, rovnováha a flexibilita. Tyto vlastnosti by měl mít také Senát. Proto je tak důležité, aby lidé dobře vybrali politiky, kteří z něj udělají právě takovou hodnotnou rovnovážnou sílu,“ míní Renata Sabongui.

V souvislosti s komunálními volbami spustila TOP 09 také zcela nový web. Stránky www.za4roky.cz mají pomoci propojit úroveň celostátní politiky s politikou komunální. Právě na místní úrovni lidé umí nejlépe pojmenovat problémy, které je trápí a také se zajímají o jejich řešení. „Pro nás je důležité o konkrétních problémech mluvit, ale také nabízet řešení. Nejen krátkodobé recepty před volbami, ale také střednědobá řešení. Aby si lidé uvědomili, co mohou i oni sami pomoci změnit za čtyři roky,“ říká Tomáš Hudeček, který kandiduje na primátora hlavního města.

S tím, že má TOP 09 nápady i řešení souvisí také snaha zapojit všechny kandidáty na primátora do „projektu“ Smart Cities, což je koncept pro efektivnější spravování měst a zlepšení kvality života. „Jsme připraveni vzájemně na projektu spolupracovat na jednotlivých radnicích. Výměna zkušeností mezi námi a městy v zahraničí nám pomůže realizovat inovativní postupy a využít moderní technologie,“ říká Jaroslav Kacer, předseda brněnské TOP 09 a kandidát na primátora. V den zahájení kampaně se na téma Smart Cities uskutečnila mezinárodní konference, na které vznikla společná deklarace na toto téma.

Přehled a kontakty na lídry krajských měst za TOP 09

• Praha – RNDr. Tomáš Hudeček Ph.D. (35), primátor Prahy, tomas.hudecek@praha.eu
  • Brno – Ing. Jaroslav Kacer (37), manažer, jaroslav.kacer@top09.cz
  • Ostrava – MUDr. Mgr. Martin Piperek (42), lékař, martinpiperek@centrum.cz