Stanislav Polčák: Nesmyslné spekulace

31. 10. 2011

Reakce na článek Radka Kedroně: „Záhadná transakce: poslanec půjčil 7.5 milionu“ In Hospodářské noviny, 31. 10. 2011, str. 4.

Je mi nesmírně líto, že pan redaktor Radek Kedroň špatně pochopil informace, které jsem mu poskytl. Veškeré údaje, uvedené v mém majetkovém přiznání uloženém v poslanecké sněmovně za rok 2010, jsou naprosto pravdivé. Považuji proto za nezbytné rozplést konstrukce uvedené v článku Hospodářských novin. Ty se vydávají dvěma směry, jeden propojuje společnost BJP se stranou SD-SN, druhý s danou firmou spojuje i mé jméno jakožto investora. Oba směry jsou však zcela liché.

Sdružení demokraté a klánovický pozemek nemají nic společného

Na konci roku 2006 jsem jakožto advokátní koncipient pomohl straně Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) vyhrát na Ministerstvu financí částku patnáct milionů korun. Tuto částku ministerstvo straně převedlo v únoru 2007. Podle platných smluv následně plná suma putovala do jednoho měsíce z účtu SD-SN na účet SNK ED. Převod jednoznačně potvrzuje i tehdejší předseda spojených demokratů Milan Urban.

Prostředky z ministerstva financí tak již rok ležely na účtu evropských demokratů, když se uskutečnila koupě pozemku v Klánovicích. Proto jsou naprosto lživé spekulace, že by mohly být použity na tuto investici, jak se naznačuje v článku.

Pro naprostou transparenci jsem požádal stranu SD-SN o doručení výpisu o převodu částky patnácti milionů korun z jara 2007 na účet SNK ED.

Nejsem investorem, jsem správcem

Přestože trvám na veškerých výše i níže popsaných skutečnostech, zvážím, zda požádám klienta, aby převedl smlouvu se mnou na jiného advokáta. Ztratím tak sice úplatu za poskytování advokátních služeb, naprostá transparentnost mého jednání je pro mě však jednoznačnou prioritou.

Jako advokát zajišťuji dodnes služby desítkám klientů, a to včetně společnosti BJP Klánovice, s. r. o. Vůči všem svým klientům jsem dle zákona vázán advokátní mlčenlivostí. U společnosti BJP Klánovice, s. r. o., je nicméně z výpisu z katastru nemovitostí patrné, že jde o vztah mezi soukromými osobami, tedy o převody jejich vlastního majetku, nešlo o jakékoli vztahy se státem, městskou částí či jiným veřejným subjektem. Jde o sdružení investičních prostředků soukromých subjektů. Důrazně se ohrazuji i proti tvrzení, že šlo o můj nápad. Není to pravda.

Ani jednou z těchto soukromých osob nejsem já, a nemám tak v této investici uloženy žádné své peníze. Jako advokát nicméně spravuji pro svého klienta, který nesouhlasil s tím, abych jeho jméno zveřejnil, prostředky vložené do společnosti BJP Klánovice, s. r. o., a to ve výši 7,5 milionu korun. Což je služba, již advokáti poskytují zcela běžně. Pro úplnost uvádím, že služby advokáta poskytuji za úplatu a veškeré příjmy daním podle zákona.

Stanislav Polčák
poslanec

V Praze 31. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme