SPOLU: Vyzýváme vládu, aby do týdne požádala o důvěru Poslanecké sněmovny, pokud tak neučiní, budeme usilovat o hlasování o nedůvěře

15. 4. 2021

Koalice SPOLU vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry vládě. Pokud do týdne vláda o důvěru nepožádá, chce koalice SPOLU začít sbírat podpisy pro svolání schůze o hlasování o nedůvěře kabinetu. V případě, že bude vládě vyslovena nedůvěra, chtějí zástupci SPOLU jednat s prezidentem o vytvoření vlády odborníků, která by dovedla ČR k předčasným volbám. V případě neúspěchu těchto jednání chce koalice SPOLU usilovat o rozpuštění Sněmovny a předčasné volby.

„Strany koalice SPOLU nepodporují vládu Andreje Babiše od samého počátku. Babišova vláda stála na podpoře KSČM, jejíž podporu nyní ztratila. V takové situaci by bylo naprosto přirozené, aby vláda požádala Sněmovnu o důvěru a ukázalo se, zda podporu má, nebo ne. Vyzýváme proto premiéra, aby to do týdne udělal. Pokud o důvěru nepožádá, začneme sbírat podpisy pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě. V případě, že vláda důvěru nezíská, chceme jednat s prezidentem o sestavení vlády odborníků, která bude mít podporu všech stran ve Sněmovně a dovede zemi k řádným volbám. Druhou variantou je rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, aby občané České republiky mohli rozhodnout o nové vládě,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Po pondělním vyjádření KSČM, kterým ukončila toleranci vládě, je nyní potřeba zjistit, zda tato vláda má ještě důvěru Poslanecké sněmovny. Jedná se o logický postup, který je navíc dán i naší ústavou. Proto dnes veřejně žádáme premiéra, ať on sám iniciuje opětovné potvrzení důvěry pro svoji vládu. Pokud důvěru nezíská, pak máme jasnou představu dalších kroků. Náš návrh dalšího postupu je logický, opět vychází z ústavy a současně dává i prostor k jednání a hledání zodpovědného řešení pro tuto zemi. Nechceme už dál prodlužovat chaos a čekat na další nepředvídatelné kroky. Jsme připraveni jednat a hledat řešení. Pokud ho nenalezneme, pak jsou jediným férovým řešením pro naše občany předčasné volby. Je důležité, aby si občané jasně řekli, jakou vládu v naší zemi chtějí,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Současná vláda se potácí v agónii, funkce ministrů se rozdávají skoro za trest a nominanti si je přehazují jako horký brambor. Je jasné, že taková vláda nemůže efektivně řídit Českou republiku a je zřejmé, že vládě už nikdo nevěří. Bylo by tedy férové, aby se Sněmovna jasně vyjádřila, zda tato vláda má její důvěru. Pokud ji nemá, nemůže vládnout. Společně zde představujeme jasný postup, na jehož konci, pokud ztroskotají všechny ostatní varianty, jsou předčasné volby. Musíme udělat vše pro to, aby lidé opět získali důvěru ve vládu, a to nepůjde bez její výměny,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme