SPOLU: Nouzový stav nelze donekonečna prodlužovat, pojďme řešit věci, které trápí občany

9. 2. 2021

TOP 09, ODS, KDU-ČSL  zopakovaly šest bodů, které chtějí řešit s vládou. Předsedové a předsedkyně koaličních stran zdůraznili, že nelze donekonečna prodlužovat nouzový stav, naopak je podle nich potřeba řešit to, co skutečně trápí občany.

„V této situaci si už opravdu nemůžeme dovolit další sérii nekonečných vládních slibů, ale konkrétní činy. Tisíce podnikatelů padají na ekonomické dno. I proto budeme před čtvrteční schůzí o žádosti vlády o nouzovém stavu požadovat projednat v prvním čtení návrh odškodňovacího zákona. To pokládám za nepřekročitelnou podmínku, abychom se mohli s vládou nějakým způsobem bavit," uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nouzový stav má být mimořádný nástroj, ne norma a jeho automatické prodlužování nikam nevede. Věci, které trápí občany, které jsou důležité, nemůžeme přehlížet tak, jak to dělá vláda. Máme návrh na rozumný systém podpory a kompenzací, návrh odškodňovacího zákona. Není možné pochopit, proč vláda dosud nepřipravila krizový zákon, který by umožňoval zavedení některých bezpečnostních opatření i bez nouzového stavu a který slibuje už od loňska,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Nemůžeme mít stále zavřené školy, distanční výuka prostě nenahradí denní docházku dětí do škol. Je potřeba školy postupně rozumně otevírat. AntiCovid tým přišel s plánem 3 + 3 kroků, jak to udělat. Koalice SPOLU připravila 6 konkrétních kroků, o kterých se chceme s vládou bavit, aby se konečně začalo mluvit o skutečných problémech lidí.“

„Jsme v situaci, kdy tady čtvrtý měsíc máme přísná opatření, lockdown, který má účel chránit lidské životy a zajistit, aby nezkolaboval zdravotní systém. Na druhou stranu samotní členové vlády říkají, že ta opatření vlastně nefungují. Proto už týdny voláme po revizi opatření, jejich přehodnocení a pojďme se společně soustředit na to, co opravdu funguje. Pojďme přestat vymýšlet různé nesmysly, jako zákaz přesunu lidí mezi kraji, a zaměřit se na cílená opatření, která dávají logiku,“ doplňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Přílohy
PDF SPOLU: Nouzový stav.pdf (52.5 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme