SPOLU jsme vyhráli volby do Senátu

3. 10. 2022

SPOLU vám děkujeme, že jste přišli k volbám a volili naše kandidáty. Nenechali jste si ukrást změnu a my si moc vážíme důvěry, kterou jste nám vyjádřili.

„V první řadě bych chtěla poděkovat všem voličům, kteří k volbám přišli. Pokud to snad mělo být referendum o vládě, jak tvrdila štvavá agresivní kampaň opozice, pak je zřetelné, že lidé naopak ocenili práci vládních stran, zejména koalice SPOLU. Děkuji i všem kandidátům, kteří odpracovali nejenom celou kampaň, ale především jsou připraveni pracovat po celých příštích šest let v Senátu. Mám-li některého z vítězných senátorů zmínit přímo, pak bych ráda pogratulovala 1. místopředsedovi TOP 09 Tomáši Czerninovi. I on čelil ve svém obvodu mimořádně agresivní kampani, na jejíž úroveň se nikdy nesnížil,“ řekla bezprostředně po volbách předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 „Děkuji všem voličům za to, že ukázali občanskou odpovědnost, přišli volit a podpořili naše kandidáty. Děkuji také všem našim kandidátům za jejich odvahu jít do politického boje, tvrdě pracovat, potkávat se s lidmi, přesvědčovat je o důležitosti Senátu a o tom, že je potřeba jít v těchto volbách volit. Výsledek je jednoznačný, koalice SPOLU uspěla v druhém kole s 20 kandidáty včetně těch, které jsme podporovali. Samotná ODS získala 8 senátorů, čímž jsme zdvojnásobili počet, který jsme obhajovali. Za symbolickou považuji výhru Miloše Vystrčila, proti kterému se postavil samotný Andrej Babiš s celou svou ekonomickou silou, politickou silou a silou hnutí ANO. A v tomto souboji prohrál. Není to pouze prohra hnutí ANO, je to osobní prohra Andreje Babiše. Vzhledem k výsledkům voleb je pravděpodobné, že Miloš Vystrčil zůstane předsedou Senátu, což je dobrá zpráva nejen pro ODS a koalici SPOLU, ale i pro Českou republiku. Jsem přesvědčen, že v těchto volbách vyhrála demokratická Česká republika,“ zhodnotil výsledek voleb premiér Petr Fiala.

„Náš senátorský klub si udržel silný hlas v horní komoře Parlamentu. Hned v prvním kole uspěl Petr Fiala, který naváže na 12 let práce svého předchůdce, lidovce Petra Šilara. Do druhého kola senátních voleb postoupilo celkem šest kandidátů, z toho čtyři ženy. Dnes zvítězili všichni, což je opravdu výjimečné. Historický úspěch zaznamenal v obvodě Kutná Hora náš nový senátor Bohuslav Procházka, který ukázal, že lidovci nejsou stranou pouze pro Moravu. Uspěl i Lumír Kantor v Olomouci, který získal o 4 000 více hlasů než v minulých volbách. Stejně tak získali větší počet hlasů i obhajující senátorky Jaromíra Vítková a Miluše Horská. Voliči je tak odměnili za šest let tvrdé práce pro region. Děkuji všem, kteří k volbám dorazili a vážím si jejich hlasů pro všechny naše kandidáty, a to jak koalice SPOLU, tak KDU-ČSL. Senát díky tomu zůstává nadále demokratickou pojistkou,” dodal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zvolení senátoři a senátorky za koalici SPOLU:

Tomáš Czernin

Jiří Růžička

Jan Pirk

Marek Slabý

Jan Paparega

Miloš Vystrčil

Bohuslav Procházka

Miluše Horská

Petr Fiala

Jaromíra Vítková

Lumír Kantor

Ivana Váňová

Eva Rajchmanová

Tomáš Jirsa

Jiří Oberfalzer

Hana Kordová Marvanová

Jarmila Smotlachová

Tomáš Töpfer

Jiří Dušek

Zdeněk Nytra

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme