SPOLU: Hnutí ANO nedrží slovo, nepodpořilo projednání volebního zákona ani okolnosti prodloužení nouzového stavu. Ten nepodpoříme

10. 2. 2021

Na včerejším jednání předsedů politických stran panovala shoda na dnešním zařazení projednání novely volebního zákona z pera poslanců KDU-ČSL. Dnes při hlasování hnutí ANO zařazení tohoto bodu nepodpořilo a nedodrželo tak svůj slib. Ani jednání o podmínkách pokračování nouzového stavu nebylo úspěšné. Koalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL vládě představila podněty a předsedové koalice SPOLU byli připraveni o celé situaci debatovat. Vláda však neposkytla ani prostor pro diskusi, i přestože nemá dostatek hlasů na prodloužení nouzového stavu. Místo toho, aby premiér řešil situaci v ČR, odletěl dnes ráno do Srbska. Toto jednání vlády je nezodpovědné a nikam nevede.

„Andrej Babiš a hnutí ANO nectí žádné dohody. Na včerejším jednání se jasně dohodly všechny politické strany zastoupené ve Sněmovně, že dnes umožní projednání volebního zákona ve formě, která už je předložena. Je to nutné, aby změna volebního zákona proběhla co nejrychleji. Dnes, ani ne za 18 hodin, tato dohoda neplatí, protože ji porušilo hnutí ANO a SPD. Vláda navíc odmítá jednat o našich návrzích, které mají za cíl pomoci lidem lépe zvládat dopady epidemie, a kterými jsme podmínili samotnou debatu o nouzovém stavu. Vláda ignoruje naše návrhy pomoci lidem, bere si je jako rukojmí, ale my se nenecháme vydírat a rozhodně nebudeme hlasovat pro prodloužení nouzového stavu,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Na včerejším jednání předsedů politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně probíhala věcná debata o volebním zákonu a došlo k shodě v základních parametrech. Jedním z nich bylo dnešní projednávání předložené novely volebního zákona skupiny poslanců pod vedením Marka Výborného, abychom na jeho základě mohli připravit změnu dle pozdější dohody. Dnes při hlasování se ukázalo, že tomu tak není a hnutí ANO nepochopitelně nepodpořilo zařazení projednání tohoto zákona, a tím pádem zkomplikovalo cestu k rozumnému řešení. Stejně tomu bylo u možného prodloužení nouzového stavu. Snažili jsme se vytvořit prostor pro jednání a dohodu. Dali jsme vládě k dispozici naše návrhy, kterými se mohla zabývat. Abychom mohli debatovat o tom, jak odškodňovat, jak pokračovat v očkování, jak otevřít školy. Vládní většina však dnes jasně dala najevo, že o diskusi nestojí, a to v situaci, kdy nemá dostatek hlasů pro prodloužení nouzového stavu. Považujeme to za ostudné a nezodpovědné vůči lidem,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„Jsem za posledních 24 hodin velmi zklamaný a rozhořčený z jednání vlády! Apelovali jsme na vládu a premiéra, ať jedná o tom, jak upravit parametry vládních opatření. Mnoho živnostníků a firem je na hranici buzerace a naprosto zbytečných komplikujících podmínek, které ale nepomáhají zastavit šíření pandemie,“ zdůrazňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodává: „Opakovaně jsme dávali náměty a návrhy, jak to upravit parametricky i legislativně. Nám jde o ochranu životů lidí, ale i o ochranu živobytí lidí v České republice! Včerejší dohody z jednání pan premiér zapomněl přenést na své kolegy ve Sněmovně a dnes odletěl do Srbska! Přístup vlády a premiéra v této vážné situaci je opravdu velkým zklamáním.“

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme